23. oktobar 2019.23. okt 2019.
Slava oslobodiocima - 75 godina od oslobođenja Šapca u Drugom svetskom ratu

Slava oslobodiocima - 75 godina od oslobođenja Šapca u Drugom svetskom ratu

Na današnji dan, pre tačno 75 godina, 23. oktobra 1944. Šabac je oslobođen posle tri i po godine okupacije kada su ga kontrolisale snage nacističke Nemačke sa saveznicima i saradnicima. U ranim popodnevnim časovima, pripadnici partizanskih jedinica, odnosno narodnooslobodilačkog pokreta, ušle su u grad proglasivši ga zvanično delom novoostvorene Demokratske federativne Jugoslavije.

Prema pisanju svedoka ovih događaja Milorada Šarića, iako je prvobitno bio plan da se izvrši napad na Šabac, komanda je doznala da Nemci imaju u planu povlačenje i bez borbe, te je procenjeno da bi realizacija pomenutog napada ugrozila civilno stanovništvo. Snage su bile spremne ukoliko okupator ipak odluči da se bori, no srećom ostao je pri prvobitnoj odluci, te je grad oslobođen bez borbe.

Učesnici NOR u prvom redu


-Naš grad sa Mačvom i Pocerinom dao je ogromne žrtvem. Više od 5.000 hrabrih boraca se borilo za slobodu, ali je nije dočekalo. Na ponos nama ostaje da je naš grad iznedrio i osam narodnih heroja, simbola slobodarstva. Nadamo se da se ratnbi užasi nikada neće ponoviti, a palim borcima neka je večna slava – rekao je Vladimir Ninković, predsednik SUBNOR Šabac.

Sećanje na dan oslobođenja tradicionalno je obeleženo na spomen obeležju na Donjošorskom groblju, polaganjem venaca. Poštu su odali predstavnici više udruženja, vojni penzioneri, političke partije ideološki bliske partizanskom pokretu i predstavnici Grada.

Predstavnici grada odaju počast oslobodiocima i žrtvama fašizma


-Šabac je grad koji je mnogo puta stradao i zato je uvek znao da ceni slobodu. Gubio je, ali je uvek vraćao snagom i zajedništvom. Šapčani su spoznali kolika je opasnost fašizam i zajedno ga pobedili. Moramo biti ponosni na pretke, čuvati sećanje na njih, ali i razumeti poruku da samo zajedno možemo uspeti. Opasnosti koje prete nisu zauvek pobeđene, neke prete i danas, ali je važno da mi, poštujući razlike među nama, spoznamo zajednički interes, shvatimo šta nas vezuje i zajedno radimo za opšte dobro – istakao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, obraćajući se okupljenima.

Među onima koji su obeležili sećanje na veliki dan u istoriji Šapca bili su i borci NOP-a, svedoci teškog ratnog vremena i teško izvojevane slobode: Veljko Trebša, Ljubiša Marković, Mihailo Bata Božanić (kasnije gradonačelnik šapca), Miodrag Vujić (uesnik Krvavog marša) i Dragomir Gladović.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa