30. oktobar 2019.30. okt 2019.
Izbor stihova autentičnog liričara

Izbor stihova autentičnog liričara

Pesnik koji čuva Mačvu u stihovima, pisac koji svet najlepše crta rimom, Tomislav Marinković, večeras je ponovo bio razlog okupljanja ljubitelja pisane reči, tamo gde ona najviše uživa u Biblioteci šabačkoj. Zbirka odabranih pesama iz višedecenijskog opusa Tomislava Marinkovića, predstavljena je u svečanoj sali ovdašnjeg hrama knjige.

- Uvek kada nova zbirka ili u ovom slučaju izbor iz već postojećeg opusa, postane forma dela, osetim olakšanje, osećaj da sam nešto što je bilo u meni, što sam želeo da iskažem, započelo put ka čitaocima, no to uvek kada se vratim na objavljeno, smatram da sam mogao bolje, bez obzira da li je drugačije mišljenje kritike. Kada osetim šta je moglo bolje, započinje stvaranje nečeg novog, stvara se želja - rekao je Tomislav Marinković govoreći o svom radu, svom pristupu stvaranju na predstvljanju zbirke izabranih pesama o kojoj je bilo reči na predstavljanju u Biblioteci šabačkoj.



Zbirka odabranih pesama objavljena je u okviru najstarije edicije naše knjižebnosti "plavog kola" Srpske književne zadruge. Izbor pesama i priređivanje dela Tomislava Marinkovića učinio je profesor dr Radivoje Mikić, profesor Filiološkog fakulteta u Beogradu.

-Imao sam tu čast i zadovoljstvo. Veliki Milovan Danojlić izuzetno ceni rad Tomislava Marinkovića i njegova je ideja bila da se priredi izbor pesama upravo gospodina Marinkovića, a konačna odluka je bila moja. Jasno je da nisam imao dilemu hoću li reći da ili ne. Imao sam čast, ističem, jer sam utonuo u rad jednog autentičnog pesnika, liričara. Bio je to još jedan put kroz opus pesnika koji je, za uobičajene standarde, kasno počeo da piše, što govori o tome da je u njemu delo dugo sazrevalo, da se inspiracija usađivala na tenane kako bi stvorila nešto vredno. On je strog pesnik, strog prema sebi, pažljivo bira reči za stihove, a još strožije prilazi izboru pesama za svaku zbirku. Istovremeno, kao autentični lirski pesnik, ne bavi se velikim temama, već pušta da ga kroz stvaranje vodi životno iskustvo, trenuci života i zato nije ni pesnik velikih reči i opširnih dela. Ulaskom u "plavu ediciju" postao je deo nečeg posebnog i trajnog, a uveren sam da je Marinkoviću tu i mesto - istakao je dr Mikić.



Stihove na promociji kazivali su Kristina Aleksić iz Biblioteke šabačke i glumac Šabačkog pozorišta Slobodan Petranović.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa