31. oktobar 2019.31. okt 2019.
SAN TOPLE NOĆI

SAN TOPLE NOĆI

Šabačko pozorište ugostilo je učesnike tradicionalnog, ove godine 19. Internacionalnog bluz i džez festivala. Nastupili su Kvartet Vlade Maričića sa gostom, sasksofonistom Adamom Klemom, Belgrade funk combo (šestorka iz prestonice pozata po fank ritmu), Bramha trio, džez muzičari iz Severne Makedonije i jedini trio sa dva člana, Beogradski bluz trio
Dogodilo se, na prelazu između reske večeri i topline sale ili na granici međ iritirajuće vrućine dušeka i relaksirajućeg umirenja balansa noćne postelje. Mrak je kvarila neka svetlost dovoljno uporna u pokušaju da probije bedeme kapaka i nedovoljno jaka kako bi u poduhvatu uspela. Bedem su ojačavali štitovi čula sluha. Ostalo je sve kao svetlost što tanji smirijući mrak. Balans trenutka... nije postojala priča, muzika je pokretač, podloga, osnova i pozadina, no jedinstvena, neponovljiva naracija, unikatna priča pomnožena s dve, ili tri stotine, ostala je da se napiše, bez nametanja. Sećanje i mašta, proteklo, podsvesno igralo je pišući nevidljivim mastilom na nepostojećoj podlozi.

Džez je snaga trenutka, nema plan, to je konverzacija, emocija koju slušaocima daruju muzičari, oni koji u deliću sekunde odluče da stvore zvuk adekvatan trenutku (Vinton Maršal).


Opširnije u štampanom izdanju.
D. Blagojević

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa