7. novembar 2019.7. nov 2019.
Budućnost u jezgru
Uzgoj lešnika -šansa za mlade poljoprivrednike

Budućnost u jezgru

Lešnik spada u grupu koštunjavog voća i njegovo uzgajanje datira još iz perioda starih Rimljana. Veruje se da vodi poreklo iz Male Azije. Uspeva na plodnim i rastresitim područjima. Lešnik raste u obliku grma, ima listove koji su zaobljeni i duguljasti. Jezgro ploda sadrži mnoštvo vitamina i hranljivih materija. Najviše ima vitamina B i to pre svega B5 i B6, a bogato je i folnom kiselinom. Vitamini koji su deo B grupe su posebno važni, jer pružaju energiju organizmu, poboljšavaju koncentraciju i pozitivno utiču na celokupni nervni sistem
U prethodnih nekoliko brojeva u našem listu imali ste priliku da pročitate o konkursima za podsticaj mladim poljoprivrednicima, i sredstvima koje dodeljuju IPARD fondovi. Uovom izdanju prenosimo vam razgovor sa mladim Filipom Simićem, po vokaciji ekonomista, ali odvažno se upustio u poljoprivrednu proizvodnju. Sasvim slučajno se odlučio za uzgoj lešnika. Predavanje u CSU bilo je podsticaj za istraživanje koje je rezultiralo zasadom na površini od hektar i 15 ari.

Ono što je možda neobičano je da ovaj mladi entuzijasta ima ugovor sa poznatom italijanskom fabrikom konditorskih proizvoda „Ferero“. Zasad je u drugoj godini, a pun rod očekuje u sedmoj, no, to ga nije omelo u nameri da se ozbiljno bavi ovom delatnoštću. Ukoliko se pitate zbog čega smo baš Filipa odabrali za sagovornika kada možda postoje i ozbiljniji proizvođači, odgovor je u pristupu i predznanju koje je usvojio pre nego što je preduzeo konkretne korake u do tada, za njega, nepoznatoj oblasti. Bili smo impresionirani znanjem, ozbiljnošću sa kojim je otpočeo celokupan proces. Filip je iskoristio mogućnost podsticaja koje daje Republika Srbija mladim poljoprivrednicima, ali i druge dostupne fondove kroz koje je obezbedio sadni materijal, neophodnu opremu za početnu proizvodnju.

Laici bi rekli da poljoprivredne kulture donose brzu, laku zaradu, bez velikog truda i angažovanja. Zbog toga se manji broj odlučuje za uzgoj voća koje zahteva nešto veći vremenski perod čekanja na rod, a zahteva ulaganja pre prihoda.

Opširnije u štampanom izdanju.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa