8. novembar 2019.8. nov 2019.

Delegacija Skupštine Srbije posetila NATO u Briselu

Srbija sa NATO-om ima najviši stepen saradnje kao država koja nije članica tog saveza, ali saradnju uvek možemo da unapređujemo, za šta postoji prostor, ocenila je danas narodna poslanica i članica skupštinskog Odbora za evrointegracije Vesna Marković.

Marković, koja je predvodila višestranačku parlamentarnu delegaciju Srbije u poseti Briselu, rekla je da je ova poseta NATO-u veoma značajna "pre svega jer smo imali priliku da se upoznamo sa načinom rada Alijanse i da saznamo mnogo više od zvaničnika NATO o nekim budućim planovima koji su nama izuzetno važni".

"Ova saradnja je nama značajna pre svega zbog saradnje sa KFOR-om, zbog zaštite srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, zbog slobode njihovog kretanja, zbog zaštite naših verskih objekata. Takođe, ja očekujem i veće angažovanje u narednom periodu KFOR-a kada je u pitanju obezbeđivanje slobode kretanja srpskom stanovništvu", rekla je ona.

Marković je podsetila da je 2015. godine usvojen IPAP (Individual Partnership Action Plan - Individualni akcioni plan partnerstva), što znači da Srbija ima najviši stepen saradnje iako nije država članica NATO.

Poseta delegacije Skupštine Srbije NATO-u u Briselu realizovana je od 6. do 8. novembra. Organizovao je i podržao Odsek za javnu diplomatiju NATO-a, kao deo napora da se bolje predstavi i objasni partnerstvo NATO-a Srbije.

U okviru posete, srpski poslanici su se sastali sa nizom visokih NATO zvaničnika, kao i sa ambasadorom Srbije pri NATO, a posetili su i Evropski parlament.
Beta

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa