10. novembar 2019.10. nov 2019.
Sutra obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Sutra obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu

(Beta) - U Srbiji će se sutra nizom manifestacija obeležiti Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Centralna državna ceremonija obeležavanja Dana primirja održaće se u 11 časova kod spomen-kosturnice branilaca Beograda na Novom groblju gde će prisustvovati ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Na Francuskom vojnom groblju vence će položiti ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ambasador Francuske u Beogradu Žan-Luj Falkoni, dok će na Spomenik neznanom junaku na Avali venac položiti izaslanik predsednika Srbije, generalni sekretar predsednika Nikola Selaković.

Dan primirja, koji je u Srbiji državni praznik, ustanovljen je kao znak sećanja na 11. novembar 1918. godine kada je u Francuskoj u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša u 11 časova potpisano primirje u Prvom svetskom ratu, koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919. godine.

Dan primirja u Srbiji se praznuje od 2012. godine neradno, a obeležava se i u Ujedinjenom Kraljevstvu, Belgiji, Novom Zelandu, Francuskoj.

Pod nazivom "Dan sećanja" ovaj dan se obeležava i u zemljama Komonvelta, a pod imenom "Dan veterana" u SAD.

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijina ramonda, ugrožena vrsta koja raste na istoku Srbije i na planini Kajmačalan na kojoj je srpska vojska, pod komandom vojvode Živojina Mišića, vodila žestoke borbe protiv Bugara, tokom stvaranja preduslova za proboj Solunskog fronta.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa