11. novembar 2019.11. nov 2019.
Izvor: Profimedia

Izvor: Profimedia

Dačić: Gana je 16. država koja je povukla priznanje Kosova

Republika Gana povukla je priznanje Kosova, o čemu je notom obavestila Ministarstvo spoljnih poslova Srbije (MSP), i time je postala 16. država članica Ujedinjenih nacija koja je povukla priznanje Kosova, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a saopšteno je iz MSP-a.

"Zvanično smo obavešteni da Vlada Gane smatra da je njena odluka iz 2012. godine da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova bila preuranjena i da je to priznanje i uspostavljanje diplomatskih odnosa predstavljalo kršenje Helsinškog dogovora, kao i fundamentalno kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije zahvalio je Vladi Gane zbog ove odluke, "koja je utemeljena na međunarodnom pravu, Povelji Ujedinjenih nacija, kao i činjenici da je u toku proces čiji je cilj rešavanje ovog pitanja, koji Gana podržava".

Odluka Vlade Republike Gane da povuče priznanje Kosova još jedna je potvrda naše politike traženja rešenja kroz dijalog i kompromis, uz neizostavno učešće Srbije u tom procesu, izjavio je Dačić i dodao da jednostrana rešenja nisu put ka miru i stabilizaciji prilika, što je i Vlada Republike Gane potvrdila ovom odlukom.

Dačić očekuje da će ova odluka ohrabriti i neke druge članice UN da preispitaju svoje odluke i povuku priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Republika Gana je najveća država koja je do sada povukla priznanje Kosova i njena odluka je veoma važna u međunarodnim okvirima, imajući u vidu veličinu i politički uticaj te zemlje.

"Tu odluku doživljavamo i kao izraz prijateljstva prema Srbiji, koje vuče korene još iz perioda osnivanja Pokreta
Izvor: Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa