11. novembar 2019.11. nov 2019.

Zelenović: Nisam se uplašio

„Nisam se uplašio pretnji Miše Vacića, koji mi je poručio da će me proterati, da ću završiti u zatvoru, ili Drini" kaže za Danas Nebojša Zelenović gradonačelnik Šapca.


„Nisu se uplašili ni Šapčani, iako je njegov noćni boravak u Šapcu izazvao uznemirenje građana koji su navikli na miran život u kome se ljudi međusobno uvažavaju. Doduše na prvo gledanje nastup Vacića stvarno deluje neverovatno i zastrašujuće, ali posle izvesnog vremena ipak postaje jasno da je Vacić još jedan pajac u Arlekinovom cirkusu kome se bliži kraj“, kaže Zelenović, i dodaje da su Šapčani do sada uvek uspevali da se izbore za pristojnost i da nađu odgovore i na ovakve izazove.

Sagovornik Danasa kaže da će pretnje prijaviti policiji i tužilaštvu, iako su, kako navodi, oni imali prilike sve da vide i da reaguju po službenoj dužnosti.

„Obavestio sam sve strane ambasade, jer mislim da treba da vide po ko zna koji put čime se sve vlast u Srbiji služi i da to nema nikakve veze sa demokratijom i vladavinom prava, niti sa Ustavom, jer je reč o organizacijama koje su protivustavne i koje šire mržnju i netrpeljivost među ljudima“, kaže Zelenović.

Dodaje da ne veruje da će vlast reagovati na Vacićeve pretnje i širenje desnog nacionalizma, jer je on Vučićev Šešelj koji služi da plaši narod po Srbiji, baš kao što je i u vreme Slobodana Miloševića Šešelj služio da plaši narod. Napominje da je duh 90-ih definitivno izašao iz boce i zato poziva demokratsku javnost i slobodoumne građane da mu se odlučno suprotstave, jer će u suprotnom nasilje, bezakonje i ubistva postati naša svakodnevica.

„Pošto vlast ne odgovara na naša pitanja, onda imamo Mišu Vacića koji skreće pažnju. U suštini to su fašisoidne Vučićeve falange čiji je cilj da plaše narod. Jer taj čovek uz pomoć i tehničku podršku Srpske napredne stranke putuje po Srbiji i psuje, preti i vređa mirne građane sa jednim ciljem i jednom porukom: ‘ako nećete Vučića – ovo će vam biti vlast'“, napominje Zelenović.

Na pitanje da li veruje da će tužiteljka Zagorka Dolovec konačno reagovati na Vacićeve pretnje, sagovornik Danasa ističe da je ona tu da obezbedi da veliki vođa nesmetano vlada. Njena uloga, kaže, je ista kao i uloga Agencije za borbu protiv korupcije, REM-a, RIK-a. To nisu institucije, njihov zadatak je podrška Vučiću, objašnjava Zelenović i dodaje da nažalost to nije samo naš problem, već i problem čitavog Zapadnog Balkana.

ZZS oformila pravni tim

Stranka Zajedno za Srbiju formirala je pravno-ekspertski tim koji će pratiti sve poteze Tužilaštva i policije povodom pretnji smrću predsedniku stranke Nebojši Zelenoviću i otvorenog pozivanja na linč dela medija upućenih od strane samozvanog lidera ekstremne desnice Miše Vacića.

Ovaj tim od Tužilaštva traži da bez odlaganja policiji naloži hapšenje, određivanje pritvora i brzo procesuiranje Miše Vacića, a u suprotnom, smatraće da Vacić u izvršenju svojih krivičnih dela ima podršku samog vrha vlasti, odnosno predsednika Srbije Aleksandra Vučića, navedeno je u saopštenju.

Reči Miše Vacića osudili su i Savez za Srbiju kao koalicija, zatim LSV, a PSG u saopštenju navodi i član Ustava po kome bi rad nekoga ko zagovara rušenje poretka, kršenje zajamčenih prava i raspirivanje mržnje moralo biti zabranjeno.
Izvor: Danas.rs

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa