13. novembar 2019.13. nov 2019.
Aktivizam jezikom umetnosti

Aktivizam jezikom umetnosti

Dobio je, te 2018. godine, nagradu "Igol Belohlavek" za grafiku, ali se mladi umetnik Nemanja Milenković Šapčanima predstavio večeras na drugačiji način. Umetnost je ostala njegov medij komunikacije, ali izraz ovaj put nije grafika, već izložbena postavka sastavljena od eksponata koji ukazuju na jedan, često potisnut, a opet sveprisutni problem odnosa čoveka prema životinjama.



-Odlučio sam se za postavku koja neće imati mnogo eksponata. Svaki nosi posebnu poruku i želim da posetiolac ima vremena da se podjednako detaljno posveti detaljima. Svaki eksponat čini predmet životinjskog porekla, odnosno načinjen od nekog dela životinje i morska so. Kada se odreknu tih stvari, meni je to podrška za moju borbu za prava životinja i protiv lova. So je energetski čistač što pretvara negativnu u pozitivnu energiju, Istovremeno, uvek mi je smetala izreka "Ne sipaj so na ranu", istraživao sam značenje soli u različitim kulturama i uvideo sva pozitivna dejstva koja ona nosi. Tako je nastala kombinacija vidljiva u mojem radu - istakao je Milenković.



Nemanja Milenković se dokazao kroz grafiku, akvarel i drugačija predstava je dokaz zrelosti koju je dostigao, iako je još mlad i stakao širok dijapazon umetničkih sklonosti, smatra istoričar umetnosti, Načelnik društvenih delatnosti Tatjana Marković.

-Rođen je 1996. godine, a već u svojoj biografiji ima osam samostalnih izložbi, 30 grupni, različite umetničke forme, a kroz umetnost nije video samo način za lični izraz, već je težio da svoje ideale, želje i borbu koju vodi, prezentuje kroz svoja dela i podstakne posmatrača na razmišljanje o delu i onome što ono ukazuje - ističe Tatjana Marković.



Ko je propustio priliku da prvo veče upozna ovaj vid umetnosi Nemanje Milenkovića, ima priliku za to u holu Biblioteke šabačke do 27. novembra.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa