18. novembar 2019.18. nov 2019.
Istraživanje: Srbija prva u Evropi po broju zaposlenih na manje od tri meseca

Istraživanje: Srbija prva u Evropi po broju zaposlenih na manje od tri meseca

U trenutku kada, po zvaničnim podacima, beleži neviđeni rast zaposlenosti, Srbija je prva u Evropi po procentu zaposlenih koji rade kraće od tri meseca.

Prema istraživanju "Indikatori dostojanstvenog rada u Srbiji" Sarite Bradaš i Marija Reljanovića, radnici angažovani na kratko vreme čine 10,1 odsto zaposlenih u našoj zemlji, prenosi Danas.

Prema istom istraživanju, taj procenat je od 2017. godine znatno porastao - sa 4,6 odsto na 10,1 odsto. I procenat radnika zaposlenih na određeno vreme je veći od proseka EU i u istom periodu je porastao sa 18,8 na 22,7 odsto.

Istraživanje je pokazalo da je polovina od ukupnog broja zaposlenih u sigurnom radnom odnosu, kao i da mere suzbijanja sive ekonomije nisu dale rezultate jer je broj radnika u sivoj zoni povećan za trećinu.

Kada se zna da 600.000 neformalno zaposlenih i 130.000 samozaposlenih u poljoprivredi ne ostvaruje socijalnu zaštitu, ne čudi podatak da je svaki deseti radnik u Srbiji u riziku od siromaštva, baš kao i svaki treći samozaposleni, prenosi Danas.

"Povećanje zaposlenosti o kojoj vlast govori, vidi se samo u njenoj statistici kojom žele da se pohvale", kaže Mario Reljanović, jedan od autora ovog istraživanja.
Danas

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa