19. novembar 2019.19. nov 2019.
Grad podelio 40 auto-sedišta za decu

Grad podelio 40 auto-sedišta za decu

Telo za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju grada Šapca i Agencija za bezbednost saobraćaja, danas su u sali Kulturnog centra održali obuku za korišćenje auto-sedišta za decu. Edukaciji su prisustvovali roditelji i deca kojima je podeljeno četrdeset sedišta koja su obezbeđena u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja Republike Srbije.

Agencija za bezbednost saobraćaja je pokrenula projekat i pozvala lokalne samouprave da konkurišu. Pored Agencije za bezbednost saobraćaja koja je obezbedila dvadeset auto-sedišta jedan od uslova je bio da lokalna samouprava obezbedi ostalih dvadeset. Od sedamdeset osam lokalnih samouprava koliko ih se prijavilo na konkurs dvadeset pet je izabrano, a između ostalog i Šabac.

- Za nas je ovo prilika da razgovaramo sa roditeljima na koji način se pravilno upotrebljava sedište, kako se montira u automobil, kako se dete pravilno postavlja u dečjem auto-sedištu. Roditeljima će značiti poklon sedište koji su dobili od agencije i grada Šapca i ubuduće će moći svoju decu bezbedno da prevoze. Smatram da bez prikazivanja demonstracije i edukacije roditelji ovo ne bi iskoristili na pravi način– rekao je Branko Stamatović načelnik odeljenja za lokalne samouprave Agencije za bezbednost saobraćaja.

Srbija ima veliki problem što se tiče korišćenja dečjih auto- sedišta. U poslednjih pet godina u saobraćajnim nezgodama kao putnici u automobilu živote je izgubilo 56 odsto dece, a razlog je što roditelji ne koriste dečja sedišta ili to ne rade na pravilan i odgovarajući način.
- Meni je drago da nastavljamo uspešnu saradnju sa republičkom Agencijom za bezbednost u saobraćaju. Ovo je nacionalna kampanja koja se sprovodi u celoj Srbiji a grad Šabac je deo te kampanje. Rešili smo da damo svoj doprinos. Najvažnija nam je edukacija i prevencija, ono na čemu mi radimo jeste da krećemo od najmlađeg uzrasta, a posle se to uspešno realizuje na osnovne i srednje škole. Najbitnije je da se roditelji odgovorno ponašaju, a pri tome će tu odgovornost preneti na svoju decu – istakao je predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić.

Agencija za bezbednost saobraćaja u saradnji sa gradom uručila je 40 sedišta roditeljima koji su socijalno ugruženi i nisu u mogućnosti da izdvoje sami sredstva, a svakodnevno odvoze svoju decu do vrtića.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa