19. novembar 2019.19. nov 2019.
Srbija na vrhu liste smrtnosti od melanoma u Evropi

Srbija na vrhu liste smrtnosti od melanoma u Evropi

U Srbiji se godišnje registruje oko 700 novih pacijanata obolelih od melanoma i to je na sredini evropske liste po oboljenjima od ove bolesti, ali je Srbija u samom vrhu po smrtnosti od ovog karcinoma, rekao je danas predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma Savo Pilipović.

On je na konferenciji za novinare tog Udruženja kazao i da se "pacijenti suočavaju sa brojnim problemima u lečenju, a da je pre svega važno da terapije budu dostupne u svim centrima za lečenje".

"Našim pacijentima je već tri godine dostupna inovativna terapija i ono što nije dobro jeste da pacijenti koji se leče na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) ne mogu tu terapiju da primaju u toj ustanovi, već na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije", objasnio je Pilipović.

Specijalista dermatovenerologije na VMA Željko Mijušković rekao je da "pacijenti oboleli od melanoma ne mogu da dobiju kombinovanu ciljnu terapiju koja se sastoji od dva leka, koja vode dužem preživljavanju, kao i manjim neželjenim efektima u lečenju".

"Ranije su pacijenti dobijali poliohemioterapiju sa više lekova kao i neželjenih efekata i zbog toga su brže odustajali od lečenja. Kod kobinovane terapije pacijenti dobijaju dva leka i imaju manje neželjenih efekata", ocenio je Mijušković.

Načelnik Klinike za kožne i polne bolesti VMA Lidija Kandolf Sekulović, najavila je regionalni kongres posvećen melanomu na kome se okupljaju udruženja pacijenata, kao i lekari koji se bave lečenjem melanoma u regionu.

"Tema kongresa je kako unaprediti lečenje pacijenata obolelih od ove bolesti, kao i edukacija pacijenata kako da rano prepozanju melanom" rekla je Kandorf Sekulović.

Ona je kazala i da su "od 2017. godine inovativni lekovi postali dostupni i pacijentima u Srbiji i da je 350 njih lečeno imunoterapijom, koja se sada primenjuje i u drugoj liniji terapije".

"Ovi novi lekovi bi trebalo da se daju preventivno tokom 12 meseci, kod pacijenata kojima se bolest proširila na limfne čvorove", rekla je Kandorf Sekulović.
Izvor: Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa