4. decembar 2019.4. dec 2019.
Hrabre Britanke u našem sećanju

Hrabre Britanke u našem sećanju

Krajem 1915. godine u Kragujevac je stigla humanitarno-medicinska ekspedicija koju je predvodila Mejbel Sinkler Stobart. Organizovana grupa od 45 članova, medicinskog osoblja i volontera, uputila se u Srbiju kao Treća jedinica Srpskog potpornog fonda. Putovanje članica misije Stobart od Londona do Kragujevca trajalo je skoro mesec dana. Kroz bolnicu Stobart, prema rečima njenog rukovodioca, za šest meseci rada prošlo je oko 20 000 pacijenata.



O radu bolnice Stobart najobimnije svedočanstvo ostavila je sama Mejbel Stobart u knjizi objavljenoj već 1916. godine pod nazivom „Plameni mač u Srbiji i drugde“. Pišući ovu knjigu, želela je da Britancima pruži što tačniji uvid u ratne prilike u Srbiji i da podstakne na dalju pomoć srpskom narodu. U Londonu su tokom 1915. i 1916. godine objavljene još tri knjige članica misije Stobart.

Ova svedočanstva se na srpskom jeziku po prvi put pojavljuju upravo u okviru knjige „Bolnica Stobart“, a njihovi odabrani segmenti čine tekstualni deo izložbe otvorene u Biblioteci šabačkoj. Autorka Tatjana Janković želela je da javnosti prikaže drugu, žensku stranu rata i ukaže na pojedince koji su tokom 1915. godine bili u Srbiji, pomagali otvarajući bolnice, od kojih je Kragujevačka bila najveća.

-Često zaboravimo da su one dok je rat trajao lečile ratne rane, da nisu samo bile učesnice u borbama. Ipak, pozadinska priča, donošenje mira nije toliko zastupljena i aktuelna tema- istakla je Tatjana Janković.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa