4. decembar 2019.4. dec 2019.
šabac.rs

šabac.rs

Širenje kanalizacione mreže na šabačka prigradska naselja

Politika grada Šapca i JKP „Vodovod“ je da u nekoj bliskoj budućnosti kompletan grad i prigradska naselja budu priključena na kanalizacionu mrežu.

Planirano je da se uradi sto kilometara kanalizacione mreže na koju bi bilo priključeno oko pet hiljada domaćinstava.

U protekle dve godine JKP „Vodovod“ uložio je milion evra u proširenje kanalizacione mreže, a jedno od prioritetnijih zadataka je kanalizacija u prigradskom naselju Jevremovac, sa oko pet hiljada žitelja.

Zbog težine terena, jer je reč o brdskom zemljištu, radiće se po novom metodu tzv. vakuumske kanalizacije.

Ovaj način primenjuje se u Sloveniji, a troškovi su niži. Početkom proleća u Jevremovcu počinju radovi na 13 kilometara kanalizacione mreže, na koju bi bilo priključeno 700 domaćinstava. Vrednost radova je između 1,5 i 1,7 miliona evra. JKP Vodovod na svaki način pomaže građanima, tako da je omogućeno plaćanje priključka u vrednosti 700 evra na 24 rate.

Ono što je važno za građane, ističu iz gradske uprave, da uvođenje kanalizacije nije besplatno, kako pokušavaju da predstave aktivisti SNS. Jedini način širenja kanalizacione mreže je da upravo građani učestvuju u finansiranju priključaka, što bi doprinelo da i druga naselja budu u mreži. Uz to postoji mogućnost širenja i vodovodne mreže, a cena priključka je oko 400 evra.

Takođe, postoji mogućnost plaćanja na rate. Inače, Šabac je jedna od retkih lokalnih samouprava koja ima postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, a kapacitet je za 85.000 stanovnika.

Nemali problem predstavljaju septičke jame, jer se, kao na primer u Jevremovcu, izlivaju ili su u blizini bunara i kuća, a cena septičke jame koja bi bila po propisima iznosi oko 1.300 evra. Znači gotovo dvostruko jeftinije nego što je priključak, i trajno rešenje.

Izvor: Danas D.E

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa