11. decembar 2019.11. dec 2019.
Obaveza za notare

Obaveza za notare

Od 1. januara stranke poresku prijavu o prometu nepokretnosti i nasleđivanju sprovedenom kod javnog beležnika neće podnositi samostalno i lično poreskim organima nego će to automatski raditi notari, čime će se godišnje uštedeti oko 6,5 miliona evra.

Direktorka za regulatornu reformu NALED Jelena Bojović rekla je u izjavi za Tanjug da postoji 120.000 kupovina, prodaja ili nasleđivanja nepokretnosti tokom godine koje se reflektuju na oko pola miliona ljudi u Srbiji.

Za građane i za privredu ova promena znači da ne moraju da obilaze šaltere Poreske uprave i lokalnih poreskih administracija, a godišnje je ukupna ušteda za građane i privredu preko 6,5 miliona evra, kaže ona.

Izmene Zakona o porezu na imovinu uvedene su promene za poreske prijave kod poreza na nasleđe i poklon, kao i pri prenosu apsolutnih prava.

Reforma je počela 2018. godine, kada je uveden postupak predaje informacija od javnog beležnika automatski ka katastru, podseća Bojović.

U 2020. godini obaveza notara će biti da posle postupka prometa nepokretnosti ili nasleđivanja, podatke i isprave bitne za utvrđivanje poreza pošalje republičkoj Poreskoj upravi, lokalnim poreskim administracijama i samom katastru.
Tanjug

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa