12. decembar 2019.12. dec 2019.
Istraživanje: 81 odsto građana Srbije bilo svedok nasilja

Istraživanje: 81 odsto građana Srbije bilo svedok nasilja

U Srbiji je 81 odsto građana navelo da je bilo svedok nasilja, pokazalo je istraživanje o rodnoj ravnopravnosti koje je uradilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna, predstavljeno danas.

"Iskustvo sa psihičkim nasiljem imalo je 41 odsto ispitanih, a sa ekonomskim i fizičkim nasiljem po 15 odsto ispitanih", rekla je savetnica u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Biljana Stojković.

U istraživanju se 32 odsto ispitanih izjasnilo da su im najbliža prijateljica odnosno prijatelj bili žrtve nasilja.

Prema mišljenju ispitanika, žene se sa diskriminacijom najčešće sreću u porodici, što smatra njih 37 odsto, kod zapošljavanja (17 procenata) i u oblasti zarada (10 odsto).

Stojković je navela i da se 89 odsto ispitanih izjasnilo da ume da prepozna nasilje, dok je njih 68 procena ocenilo da su građani Srbije delimično upoznati sa ljudskim pravima, a 58 odsto ispitanih smatra da je rodna ravnopravnost u Strbiji delimično ostvarena.

Kao razlog neprijavljivanja nasilja od strane žene, ispitanici su naveli da je to strah (38 odsto ispitanih), dok njih 24 odsto smatra da je razlog ekonomska zavisnost žrtve.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa