Info

13. decembar 2019.13. dec 2019.
Izvor: Miloš Miškov - Anadolu Agency

Izvor: Miloš Miškov - Anadolu Agency

Potpisan sporazum Srbije i BiH o saradnji u izgradnji auto-puta

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović, potpisala je danas sa zamenikom ministra telekomunikacija i saobraćaja Bosne i Hrecegovine (BiH) Sašom Dalipagićem sporazum izmedju Vlade Srbije i Saveta ministara BiH o saradnji na realizaciji projekta auto-puta Beograd-Sarajevo.

"Sporazum će doprineti u brzini i efikasnosti izgradnje auto-puta ka BiH", kazala je Mihajlović i podsetila da je početak radova u oktobru obeležen u prisustvu predsednika Srbije i Turske, Aleksandra Vučića i Tajipa Erdogana, te predstavnika BiH.

Ona je navela da radovi na deonici Sremska Rača - Kuzmin teku po ugovorenom planu i dinamici.

"Ovaj sporazum omogućiće nam da nastavimo radove i izdamo građevinsku dozvolu za izgradnju celog mosta preko Save”, izjavila je Mihajlović.

Dodala je i da će se na mostu preko Save nalaziti jedan granični prelaz, te da će to omogućiti brži protok ljudi i robe.

Mihajlović je apelovala i na vlasti BiH da ubrzaju poslove oko uspostavljanja drugog graničnog prelaza, kako bi se za saobraćaj otvorio most na Drini izmedju Ljubovije i Bratunca.

"Srbije je taj most izgradila i ostalo je na BiH, odnosno Upravi za indirektno oporezivanje, da završi dvoj deo posla kako bi smo imali granični prelaz", rekla je ona.

Zamenik ministra telekomunikacija i saobraćaja BiH Saša Dalipagić precizirao je da sporazum koji je danas potpisan odnosi na izgradnju dve deonice auto-puta, jedan je Tuzla-Brčko-Bijeljina-granica sa Srbijom, a druga Sarajevo-Pale-Višegrad-granica sa Srbijom i dalje ka Beogradu.

"Sporazum predviđa i izgradnju mosta preko Save, koji će Srbija graditi, kao ipitanje graničnih prelaza. U roku od mesec dana formiraćemo zajedničko operativno telo zarad efikasnije realizacije projekta", rekao je Dalipagić.

Ambasadorka BiH u Srbiji Aida Smajić izjavila je da veliki infrastrukturni projekti pokazuju jasno opredeljenje dve države na putu ka Evropskoj uniji.

"Ovaj auto-put dodatno će povezati naše dve zemlje i građane. On je i pokazatelj da naši bilateralni odnosi idu uzlaznom putanjom, te da su evropske integracije naš strateški cilj, a da ćemo još boljim povezivanjem regiona biti spremni da postanemo punopravni članovi EU", rekla je ona.
Izvor: Beta

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa