2. januar 2020.2. jan 2020.
Za 30 godina stižemo Mađarsku

Za 30 godina stižemo Mađarsku

Srbija je u 2019. godini imala privredni rast od oko četiri odsto i biće joj potrebno tridesetak godina da sustigne zemlje kao što je Mađarska, rekao je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić.

On je u intervjuu Beti rekao da je prošlogodišnji privredi rast Srbije veći od očekivanog rasta od 3,5 odsto, a da je na njega u velikoj meri uticao rast građevinarstva zbog izgradnje gasovoda Turski tok, pa da i ako se ostave po strani rezerve u pogledu realističnosti podataka o rastu građevinarstva potrebno imati u vidu da je to jednokratan projekat koji je većim delom završen u prošloj godini, nakon čega će se Srbija vratiti na trend rasta od oko 3,5 odsto godišnje.

"Srbiji je potrebno najmanje tridesetak godina da po niovu razvijenosti stigne zemlje Centralne Evrope, koje su sada za oko 80 odsto razvijenije od Srbije", ocenio je Arsić.

Dodao je da je uslov za to da Srbija u narednih 30-tak godina ostvari visoku prosečnu stopu rasta od čak pet odsto, što predstavlja optimistički scenario, jer je malo zemalja uspevalo da ostvari tako visoku prosečnu stopu rasta u periodu od nekoliko decenija.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa