10. januar 2020.10. jan 2020.
Godišnjica smrti Laze Lazarevića

Godišnjica smrti Laze Lazarevića

Na današnji dan, 10. januara, pre tačno 130 godina, 1890. godine preminuo je jedan od najpoznatijih šabačkih i srpskih pisaca i jedan od najznačajnijih lekara Laza Lazarević. Rođen je u Šapcu 13. maja 1851. godine. Iako je živeo kratak ljudski vek, svega 39 godina, napisavši u tom periodu devet pripovedaka, svrstao se među najznačajnije prozne stvaraoce srpske književnosti.

Isticao se u književnom, prevodilačkom radu, odnosno lekarskoj praksi gde je, u svoje vreme, bio jedan od najcenjenijih lekara. Smatra se tvorcem srpske psihološke pripovetke i jednim od najboljih stilista ("Prvi put s ocem na jutrenje", "Sve će to narod pozlatiti", "Vetar", "Na bunaru", "Školska ikona", "U dobri čas hajduci", "Verter", "Švabica", "On zna sve"). Preminuo je u Beogradu.

Osnovnu školu i četiri razreda gimnazije završio je u rodnom gradu, a potom odlazi na studije u Beograd. U srpskoj prestonici upisuje Pravni fakultet Visoke škole, dok medicinske studije pohađa i završava u Berlinu. Prvi je lekar Opšte državne bolnice u Beogradu, lični lekar Milana Obrenovića, onmdašnjeg vladara Srbije. Član je Srspka akdemije nauka.

Preminuo je u Beogradu.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa