11. januar 2020.11. jan 2020.
Ministarstvo: Direktorka škole u Šapcu smenjena u skladu sa zakonom, protest roditelja neosnovan

Ministarstvo: Direktorka škole u Šapcu smenjena u skladu sa zakonom, protest roditelja neosnovan

Ministarstvo prosvete Srbije je danas saopštilo da ne postoje zakonske osnove da se na dužnost vrati bivša direktorka Osnovne škole "Jevrem Obrenović“ u Šapcu Jelena Jevrić, zbog čijeg smenjivanja protestuju roditelji učenika.

Ministarstvo je ocenilo da nema zakonskog osnova za to što pojedini roditelji zbog smenjivanja direktorke onemogućavaju svojoj deci redovno pohađanje nastave.

Krajem decembra je objavljeno da roditelji učenika šabačke Osnovne škole "Jevrem Obrenović" nisu dozvolili da učenici prisustvuju nastavi, zbog smenjivanja direktorke.

Roditelji tvrde da je nova direktorka Svetlana Stanković koja je vršiteljka dužnosti, postavljena na to mesto jer je odbornica Srpske napredne stranke.

Ministarstvo međutim navodi da je direktorka Jevrić povredila zakon i postupala nezakonito, te da je bez saglasnosti Ministarstva povećala broj odeljenja sa 46 na 48, a i povećala plate nekih zaposlenih čime je oštetila budžet države. Ministarstvo navodi da ona nije prijavila tačan broj učenika u školi i da je zloupotrebila prava učenika sa smetnjama u razvoju.

"Na osnovu svih utvrđenih činjenica nakon inspekcijskog nadzora, odnosno nezakonitosti u radu i odgovornosti, predložena je smena direktorke. Nova v.d. direktorka Svetlana Stanković, organizuje ostvarivanje programa obrazovanja i vaspitanja i svih aktivnosti ustanove, bez obzira na manjinu roditelja i razrešenu direktorku, koji se okupljaju ispred Škole i ometaju obrazovno-vaspitni proces", piše u saopštenju.

Ministarstvo je najavilo konkurs za izbor direktora te škole, pri čemu će prednost imati njeni zaposleni.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa