13. januar 2020.13. jan 2020.
Državna matura umesto prijemnog za fakultet od 2022. godine

Državna matura umesto prijemnog za fakultet od 2022. godine

Prva državna ili velika matura za gimnazije i srednje stručne škole biće održana u junu 2022. i fakulteti će je priznati za upis, umesto prijemnog ispita, konačna je odluka Ministarstva prosvete Srbije.

Kako je potvrđeno „Večernjim novostima“ u Ministarstvu, polaganje mature, koja je bila predviđena za školsku 2020/21, pomerena je za godinu dana kako bi sve pripreme bile uspešno urađene.

List podseća da su se dekani pojedinih državnih fakulteta ranije protivili da matura bude jedini test znanja, odnosno jedini uslov za upis na fakultete, jer su smatrali da to nije pouzdan način provere i da je potrebno uvesti još neki oblik kontrole znanja.

U Ministarstvu su, međutim, protiv toga, jer smatraju da je za decu stresno da u kratkom roku imaju dva teška ispita i predlažu da profesori fakulteta budu uključeni u izradu maturskih zadataka.

„Pored sertifikacionog karaktera, to jest dobijanja potvrde o završetku srednjeg obrazovanja, državna matura će imati i kvalifikacioni karakter za sve učenike koji žele da nastave školovanje“, kažu za „Novosti“ u Ministarstvu.

Navode da će se fakulteti unapred opredeliti za nivo određenih predmeta, obaveznih ili izbornih, a nekima, kao što su umetnički, biće ostavljena mogućnost da vrše dodatne provere veština i znanja.

„Novosti“ navode i da je u Ministarstvu rečeno da će srednjoškolci imati više probnih ispita, odnosno dva pilot-projekta, u maju ove i maju sledeće godine, a probni ispit biće sproveden i u martu ili aprilu 2022.

Prema ranijim najavama, test na državnoj maturi imaće 40 zadataka, od toga cće 10 biti sa osnovnog nivoa, 20 sa srednjeg i 10 sa naprednog nivoa, a ispiti će trajati četiri sata i biće održani istovremeno.
Novosti/Vesti online

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa