Berza

  • aero 900 ▼ -1,42%
  • niis 565 ▼ -2,59%
  • rssds20213 96,75 ▲ 0,04%
  • rssds20214 95,55 ▲ 0,04%
  • rssds20225 93,92 ▲ 0,02%
  • rssds20226 92,00 ⚫ 0,00%
  • rssds20237 91,10 ⚫ 0,00%
(17. januar 2020.)

Vožnja po magli – pravila se moraju strogo poštovati

Vožnja po magli – pravila se moraju strogo poštovati
Ovog vikenda i dalje nas očekuju niske temperature praćene maglom i poledicom u ranim jutranjim časovima. Nadležni savetuju obavezno vezivanje pojasa, manju brzinu i pažljiviju kontrolu saobraćjne signalizacije.

Najbitnija stvar je da održavate rastojanje u smanjenjim uslovima vidljivosti.

Pri svakom zaustavljanju, obavezno upalite sva četiri migavca, kao i srednje svetlo da biste bili uočljivi na putu. Na auto-putu i u zaustavnoj traci, stavite trougao i obucite svetloodbojni prsluk.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja moli pešake da budu što uočljiviji, da nose odeću jarkih boja i da shvate da ih vozači u takvim uslovima teško opažaju.

"Traktoristi moraju da imaju žuto rotaciono svetlo. Molim vozače da strogo poštuju pravilo četiri sekunde u ovakvim uslovima. Dakle, kada vozilo ispred vas, ako ga uopšte vidite, prođe pored neke bandere, treba da prođu bar još četiri sekunde dok vi prođete pored te bandere", objašnjava Okanović.

Drugi bitan faktor u ovim uslovima vožnje jesu zimske gume. One moraju biti na sva četiri točka jer se često dešavaju sudari zato što ih vozači nisu zamenili. U slučaju udasa, bez obzira na krivicu, štetu snosi vozač automobila koji nema zimske gume.

Damir Okanović upozorava da je važno imati zimske gume ne samo kada su na kolovozu sneg, led ili poledica već i kada su temperature niske.

"Zimske gume se sa razlogom zovu zimske, ne zovu se snežne. Temperatura tla može da bude znatno niža, nemojte se zavravati, ne izlazite u saobraćaj ako nemate zimske gume dubine šare najmanje četiri milimetra", kaže Okanović.

Ako idete put planina obavezno kupite odgovarajuće lance za pogonske točkove. Nameštanje neodgovarajućih lanaca na gume može biti opasno i skupo jer se lanci otkače i mogu da unište vozilo.
RTS Autor: Dragan Milutinović

Najnoviji broj

17. septembar 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa