22. januar 2020.22. jan 2020.
Bivša direktorka škole u Šapcu: Podneću tužbu protiv ministra zbog klevete

Bivša direktorka škole u Šapcu: Podneću tužbu protiv ministra zbog klevete

Bivša direktorka OŠ "Jevrem Obrenović" u Šapcu Jelena Jevrić izjavila je u Danu uživo, osvrćući se na izjave ministra u Skupštini "da je oštetila budžet za sedam miliona dinara", da je jedino što može da uradi da podnese krivičnu tužbu. To će, dodaje, i uraditi. "Krivičnu tužbu će dobiti svako ko izgovara klevetu, iznosi laž, pa taman to bio i ministar prosvete", rekla je Jevrić.

Nakon protesta kolega i roditelja dece, koji jedno vreme nisu decu puštali u školu nakon njene smene i postavljanja v.d. direktorke Svetlane Stanković, učiteljice iz druge škole i odbornice SNS, Jevrić kaže da je nastava normalizovana.

"Protesta u ovom trenutku nema, časovi se odvijaju prema rasporedu. Ja sam ponovo u predmetnoj nastavi, kao što sam i bila 16 godina pre imenovanja za direktora, odnosno nastavnik sam istorije", objašnjava ona.

Prema njenim rečima, ministar prosvete je doneo "nezakonito rešenje, koje se zasniva na nezakonitom inspekcijskom nadzoru".

"Tome je prethodio još jedan nezakonit stručno-pedagoški nadzor, dok je njemu prethodilo nezakonito postupanje bivše direktorke, koja je bila direktor 16 godina pre mene", kaže ona, precizirajući da je ministar "doneo rešenje na osnovu zapisnika koji je sačinila prosvetna inspektorka".

Kako je navela, "zlonamerno su falsifikovane činjenice".

"Inspektorka je pogrešno navela članove zakona, zlonamerno utvrdila podatke, koji ne odgovaraju postojećem stanju u školi. Onda dobijete zapisnik koji ima 18 kucanih strana i ministra koji donese rešenje u roku od pet dana od donošenja tog zapisnika. Vanredna inspekcija mora da se najavi, a nakon zapisnika, nadzirani subjekat ima pravo na primedbe. Ja sam ih poslala, a inspektorka je odgovorila, tako što je poslala na adresu druge škole u Šapcu", kaže ona.

Dodaje da nakon toga, inspektor može da dođe u kontrolni inspekcijski nadzor, da utvrdi da li je nadzirani subjekt ispravio šta je trebalo...

"Meni je sve to uskraćeno", navodi ona.

Objasnila je da je njen mandat počeo 20. septembra 2018. godine, a da joj je prethodna direktorka bila pomoćnik prvih mesec dana.

"Ispostavilo se da ja kao direktor nemam sve informacije. Otkrila sam određenu zloupotrebu službenog položaja, a nakon toga je ona uzela bolovanje i otišla u penziju. Školska godina je počela sa većim brojem zaposlenih u ustanovi, nenastavnog osoblja. Taj broj ne može da bude zaposlen u školi, prema broju odeljenja i učenika. Pre neki dan, ministar je to pominjao i rekao da sam ja nešto uvećala, a ne bivša direktorka", rekla je Jevrić.

Kako je objasnila, broj odeljenja se u svakoj školi određuje prema broju učenika, a na osnovu tog broja se određuje broj zaposlenih.

"Svaki direktor je u obavezi da poštuje zakon i stručna uputstva. Prvog avgusta sam poslala zahtev za povećanje broja savetnici za finansije, da mi se dozvoli da otvorimo još jedno odeljenje, odgovoreno mi je negativno na taj zahtev. Onda su se još dva učenika upisala do prvog septembra. Meni se od strane ministarstva zlonamerno navodi da nisam formirala odeljenja u skladu sa uputstvom. Svako odeljenje ima broj učenika u skladu sa zakonom, tu nema nezakonitosti", tvrdi ona.

Osvrćući se na izjave ministra u Skupštini "da je oštetila budžet za sedam miliona dinara", Jevrić kaže da je jedino što može da uradi da podnese krivičnu tužbu. To će, kaže, i uraditi.

"Krivičnu tužbu će dobiti svako ko izgovara klevetu, iznosi laž, pa taman to bio i ministar prosvete", rekla je Jevrić.

Prema njenim rečima, ne može se prikrivati tačan broj učenika.

"Posebno 92 učenika prvog razreda ne možete da prikrivate, jer je ministarstvo uoči početka ove školske godine uvelo sistem eUpis, gde roditelji imaju mogućnost da elektronskim putem upisuju decu u prvi razred. To se onlajn vidi. Kada su se nama u avgustu upisala još dva učenika, mi smo formirali četiri odeljenja, to je vidljivo i u tom informacionom sistemu eUpis, ali to ne sprečava onog ko je pisao to, da zlonamerno falsifikuje i da kaže da sam ja formirala suprotno zakonu", kaže ona.

Govoreći o novopostavljenoj v.d. direktorki škole Svetlani Stanković, kaže da je konkurisala za direktora i u svojoj školi.

"Imala je samo pet glasova. Pre mesec dana je bio novi konkurs u toj školi, nije konkurisala. U trenutku kada je inspekcijski nadzor bio kod nas u školi, kada sam se trudila da odgovorim na ovaj zapisnik i ispravim šta treba, meni je došlo nekoliko kolega da kaže da se priča po Šapcu da će ta učiteljica biti v.d. a ja razrešena", kaže ona.

Na pitanje da li će konkurisati za direktora kada konkurs bude raspisan, rekla je da će još razmisliti, ali da nije nemoguće.

"Na konkurs može da se prijavi svako ko je zaposlen u toj školi, ko ima određene kvalifikacije...", rekla je Jevrić.
Izvor: N1

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa