23. januar 2020.23. jan 2020.
FUK vraća poverenje građana u institucije

FUK vraća poverenje građana u institucije

Danas je u Gradskoj kući održana konferencija o projektu "Uvedite FUK - sprečite korupciju, netransparentnos i loš nadzor. Projekat finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država.

Grad Šabac već tri godine radi na uvođenju Finansijskog upravljanja i kontrole koje treba da obezbedi da građani jasno vide kako se troši novac iz gradskog budžeta. Iako obaveza uvođenja FUK-a postoji još od 2007. godine za sve javne nosioce to niko nije uradio.

-Projekat koji danas predstavljamo je drugi koji je podržala Američka ambasada od 2017. godine. Prethodni projekat, koji je bio uspešno realizovan, je Trošenje lokalnnih budžeta koji je bio prvi od ova dva, a oba su deo programa "LOVA" -Lokalni valjani budžeti. Projekat će biti realizovan do kraja maja ove godine u Mačvasnkom, Kolubarskom i Zlatiborskom okrugu. Deo je šireg plana grada Šapca. FUK je već uveden u Gradsku upravu. Ovaj segment koji danas predstavljamo se odnosi na uvođenje i primenu FUK-a u javnim komunalnim preduzećima i javnim ustanovama. Za pilot projekat izabrani su JKP "Toplana Šabac" i Narodni muzej Šabac, naveo je Slobodan Ilić iz Centra za održivi regionalni razvoj koji je realizator projekta.

Na konferenciji je govorio i ataše za kulturu Američke ambasade Majkl Bruk koji je naveo da je ovo jedan od 17 projekata koje finansiraju ove godine u Srbiji.

-Bilo da ste diplomata, gradonačelnik ili da radite u muzeju, svi mi služimo građanima i najvažniji deo toga je poverenje. Ovaj projekar nije samo o boljem računovodstvu, nego kako da budete bolji službenik i zaslužite veće poverenje javnosti. Veoma smo ponosni na ovo partnerstvo i nadamo se će posle ovoga imati bolje i jače sisteme, rekao je Majkl Bruk.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je istakao da uvođenje ovog sistema dovodi sve u javnoj službi u poziciju da budu jednaki u pružanju efikasnih usluga građanima i da pokušaju da povrate godinama narušavano poverenje između građana i onih koji ih predstavljaju.

-Ideja je da postanemo svi sluge građana. To bi trebalo da svakom ko se bavi javnim poslom služi na ponos, da dobije priliku da u javnom interesu i korist svih radi dobre stvari sa najmanje novca i najmanjim utroškom vremena. Verujem da to Šabac može da uradi, zato što je već odavno doneo odluku da se tako ponaša, rekao je gradonačelnik Zelenović.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa