26. januar 2020.26. jan 2020.
U Srbiji nema obolelih od koronavirusa, bila je sumnja u jednom slučaju

U Srbiji nema obolelih od koronavirusa, bila je sumnja u jednom slučaju

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je u Srbiji dosad bio zabeležen samo jedan slučaj kod kineskog državljanina za koji se ozbiljno sumnjalo da može biti u pitanju koronavirus, ali da je na Infektivnoj klinici u Beogradu utvrđeno da je reč samo o respiratornoj infekciji.

Kako je Lončar rekao za RTS, kineski građanin, koji je predstavnik jedne firme, u Srbiju je došao 13. januara a prve tegobe su mu se pojavile 17/18. januara, nakon čega je odmah bio izolovan i smešten na Infektivnu kliniku, odakle je otpušten tek kada je bilo potpuno sigurno da nema koronavirus već samo respiratornu infekciju.

Lončar je gostujući na RTS-u rekao da je Srbija širenje epidemije koronavirusa shvatila najozbiljnije, kao i da zdravstveni sistem ima pripremljene reagense ne samo za jedan, već za četiri tipa koronavirusa, uz pomoć kojih za dva sata može da se odredi da li je pacijent zaražen koronavirusom ili nije.

"Zbog pacijenata koji su došli iz tog (zaraženog) područja i osetili tegobe uveden je i poseban broj telefona 064/8945-235, da naša ekipa dodje do njih kući i preveze ih na Infektivnu kliniku, da ne zovu Hitnu pomoć, da nemaju kontakt sa taksijem. Da li je moguće da se desi (slučaj koronavirusa)? Da moguće je. Da li smo uradili sve uradili da kad dodje do toga da se to ne širi? Jesmo uradili smo", kazao je Lončar.

On je rekao i da u 21. veku nije moguće spre;iti kretanje ljudi, kao i da se posebne mere pažnje sprovode na graničnim prelazima, naročito prema Hrvatskoj, kao i na aerodromima u Beogradu i Nišu.
Izvor: Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa