27. januar 2020.27. jan 2020.
Građani će voleti Vinaverov trg

Građani će voleti Vinaverov trg

Šabac su danas posetili arhitekta Dragoljub Bakić i novinar i književnik Milan Vlajčić. Njima su gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i gradski arhitekta Milena Zindović predstavili Vinaverov trg i Savsku aveniju.

Bakić je pohvalio i arhitektonsko rešenje i kako je uređen saobraćaj oko Vinaverovog trga.

-Građani će sigurno voleti ovaj Trg. Uspeh šabačke Gradske uprave vidi se u nasmejanim licima građana. Ovde srećen nasmejane ljude, što nije slučaj u Beogradu, nažalost, rekao je arhitekta.


Milan Vlajčić smatra da je Stanislav Vinaver jedna od najznačajnijih ličnosti u 20. veku. Izrazio je zadovoljstvo što grad daje značaj književniku koji je u Beogradu zapostavljen.

-Ovo je vrlo lepo rešenje. Ovde će se ljudi družiti. Nadam se da će se pojaviti i neki kulturni sadržaji, kao što su promocije knjiga na otvorenom, rekao je Vlajčić.



Arhitekta Milena Zindović, čije je Vinaverov trg idejno rešenje podsetila je još jednom da je on inspirisan delom "Gromobran svemira".

-Osim što direktno prenosi delove teksta, odnosno na neki način ih otelotvoruje, ima i skulpturalni momenat, a to su pegola i fasada Zorkinog solitera koji su ekspresionistička autorska interperetacija "Gromobrana svemira", a koji služi za komunikaciju sa drugim planetama i različitim svetovima, navela je Milena Zindović.


Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa