2. februar 2020.2. feb 2020.
foto: sajt Opušteno

foto: sajt Opušteno

Sinoć kad' se vraćah iz topla hamama...

Na današnji dan, baš drugog dana februara, pre 96 godina, 1924. godine, preminuo je jedan od naših i najvećih evropskih pesnika Aleksa Šantić. Rođeni Mostarac u svojoj književnoj karijeri isticao se, kako ljubavnim pesmama, tako i rodoljubivom u socijalnom poezijom.

Osim kroz poeziju, bio je, koliko mu je zdravlje dozvoljavalo, aktivan i u borbi naroda u vreme Austro-ugarske okupacije, odnosno Prvog svetskog rata. Pripadao je krugu književnika okupljenih oko književnog lista "Zora". Rođen je i umro u svojoj Hercegovini, u gradu na Neretvi.

Na današnji dan dogodilo se još nekoliko važnih istorijskih događaja:

1709. godine – Škotski mornar Aleksander Selkrik izbavljen je s pustog pacifičkog ostrva na koje je 1704. godine prispeo posle brodoloma. Njegova priča inspirisala je Danijela Defoa da napiše roman “Robinson Kruso”.

1895. godine – Umro je srpski pisac Ljubomir Nenadović, koji se ubraja među najčitanije srpske pisce u drugoj polovini 19. veka. Rođen u jednoj od najistaknutijih porodica u Srbiji pripadao je prvoj generaciji srpskih intelektualaca sskolovanih u inostranstvu. U njegovom knjizzevnom opusu najvrednijim se smatraju putopisi. Najpoznatija dela: “Pisma iz Nemačke”, “Pisma iz Italije”, “O Crnogorcima”.

1907. godine – Umro je ruski hemičar Dmitrij Ivanovič Mendeljejev, koji se uvrstio među najistaknutije naučnike svoga vremena otkrićem periodičnog sistema hemijskih elemenata (1869), prema kojem svojstva hemijskih elemenata zavise od njihove atomske težine.

1990. godine – Južnoafrički predsednik Ferdinand de Klerk je ukinuo zabranu Afričkog nacionalnog kongresa Nelsona Mandele.




Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa