6. februar 2020.6. feb 2020.
Pinterest

Pinterest

Iskušenje slatkog greha

Mozda smo kalendarski zakasnili da uz kašiku, ili dve slatkog krema, obeležimo Svetski dan Nutele, ali za ovaj najpozantiji namaz od lešnika nikada nije kasno.

Nutelu, jedan od najpopularnijih "slatkih grehova" ljubitelje čokolade svoj dan slavi petog u februaru.

Prvi Svetski dan Nutele obeležen je 2007. godine, nakon što je Sara Roso došla na ideju da tako proslavi postojanje ovog omiljenog namaza.

Italijanski prehrambeni div Ferero ubrzo je zabranio obeležavanje, tvrdeći da je sve napravljeno bez njihovog odobrenja. Ipak, kasnije je na zvaničnim stranicama Ferera objavljeno da je dogovor postignut.

Glavni sastojak, lešnik, je tipični proizvod pokrajine Pijemont iz koje potiče porodica Ferero.

Svi su ovi proizvodi bili preteče ovom današnjem, mešavini čokolade i lešnika razvijenoj u Italiji posle preteranih poreza na kakao koji su onemogućavali normalnu proizvodnju čokolade.

Tačan sadržaj proizvoda je strogo čuvana tajna firme Ferero. Prema oznaci sa ambalaže, glavni sastojci Nutele su šećer, različita biljna ulja te lešnici i kakao (ovi sastojci čine samo 20% proizvoda).

Iako je Nutela po prvi put izašla na tržište 1964. godine, njena preteča, namaz Superkrema, postojao je od 1951. Supercrema je razvijena iz prethodnog proizvoda, Paste Gianduje, stvorene 1946. od Pjetra Ferera, osnivača firme. Glavni sastojak, lešnik, je tipični proizvod pokrajine Pijemont iz koje potiče porodica Ferero.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa