12. februar 2020.12. feb 2020.
Pesme za školsku decu

Pesme za školsku decu

Tekstopisac i prosvetni radnik u penziji Milovan Prokić iz Dublja, pored narodnih, starogradskih, zabavnih i pesama sa patriotskom tematikom, napisao je i dosta dečjih.Odabrao je 16 po njegovom uverenju najboljih za školsku decu i objavio ih u knjizi "Pesme za školsku decu". Koautori pesama "Tesla", "Janko Veselinović" i "Prvače" su: Danica Panić, Vera Stašić i Dragica Đekić.

Ove pesme su svrstane po tematskoj osnovi u četiri grupe. Prvoj je tematika priroda i godišnja doba, drugoj domovina i zavičaj, u trećoj su one sa opisom i veličanjem velikana roda, dok je tematika četvrte grupe raznovrsna. Bolji poznavaoci i sam autor kažu da su melodije pevljive i lako se pamte.

Sve svoje pesme, na čuvene festivale u bivšoj Jugoslaviji Milovan je slao pod šifrom. Manje-više one su pobeđivale, a izvodili su ih brojni muzički znalci, poput Predraga Gojkovića-Cuneta i Milovanovih zemljaka Predraga Drezgića i Perka Ilića. Priznatog mačvanskog tekstopisca proslavila je "Drina studena", pesma koju je izvodio Cune, a ušla je u arhivu trajnih snimaka Radio Beograda.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa