17. februar 2020.17. feb 2020.
ŠABAC MEĐU DESET NAJBOLjIH EVROPSKIH GRADOVA ZA PRIVLAČENjE DIREKTNIH STRANIH INVESTICIJA

ŠABAC MEĐU DESET NAJBOLjIH EVROPSKIH GRADOVA ZA PRIVLAČENjE DIREKTNIH STRANIH INVESTICIJA

Šabac je jedan od deset najboljih mikro gradova u Evropi za privlačenje direktnih stranih investicija, ocenio je Fdi, magazin Financial Times-a, a saopštio danas gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović na konferenciji za medije.

Gradonačelnik Šapca je izjavio da je nagrada ocena za dobre razvojne planove grada i da se život u Šapcu uređuje „onako kako Evropska unija to očekuje od budućih članica“.
- Razlozi za dobijanje ovakve nagrade sastoje se u nizu dostignuća koja je Šabac imao u prethodnim godinama. Prvo je činjenica da imamo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, jedino funkcionalno u Srbiji, potom Regionalna deponija i uređen sistem za odnošenje otpada, Slobodna zona i režim funkcionisanja u Slobodnoj zoni za sve kompanije koje žele da izvoze. Tu su i carinski terminal na dohvat ruke privrednicima, uređeno parkiranje za sve kompanije, kompletno uređena infrastruktura, ali i Trening centar kao posebna usluga koju nudimo kompanijama, rekao je Zelenović.
On je dodao da investitori u Šapcu kupovinom zemljišta dobijaju kompeltno infrastrukturno opremljenu parcelu.
-Kod nas se ne kupuje livada, već uređena industrijska zona, u kojoj, kada kupite zemlju, dogovarate se samo sa Gradom i u najkraćem roku dobijate sve što je neophodno da biste započeli svoju investiciju – to znači priključak na vodu, struju, gas, optički kabl, uređenu saobraćajnicu i prečišćavanje voda. Ono što je posebno opredelilo ljude koji su odlučivali o nagradi je uređen sistem. To znači da svakog novog investitora, i stranog i domaćeg, ovde dočekujemo raširenih ruku i čim donese odluku da investiraju u Šabac uključujemo ga u našu poslovnu porodicu. Poslovna porodica ima svoj Privredni savet, koji zaseda jednom mesečno, i Komisiju za praćenje investicija koja zaseda svakog ponedeljka unazad četiri godine, razmatra svaku investiciju i otklanja probleme, objasnio je gradonačelnik Šapca.
Gradonačelnik Zelenović je istakao da je u Šapcu u poslednje četiri godine povećan broj zaposlenih, prosečna plata i kao i broj kompanija koje su počele proizvodnju u ovom gradu.

-Grad Šabac je pre šest godina imao 30 hiljada zaposlenih, a danas je 40 100. Prosečna plata je u poslednje četiri godine sa 40 hiljada porasla na 50 hiljada. Broj firmi se značajno povećao i od 796 kompanija danas smo došli do broja 1100. Samo u prošloj godini je bilo 80 novih firmi. Broj preduzetnika se povećao za 1000 u poslednje četiri godine u našem gradu. U Severozapadnoj radnoj zoni smo od 2016. godine prodali 32 parcele, a samo u prošloj godini pet. Strane kompanije koje su došle prethodne godine u naš grad su Fox-pak, Seletra, Refrion, Nepi, Metal Investments, dok je Vopachel proširio proizvodnju kao i ODS, a firma Pasubio je u postupku proširenja. Od domaćih kompanija tu su Set, Saturn elektrik, Mašinokop i više malih firmi koje su kupile značajne parcele u industrijskoj zoni, rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović objašnjavajući razloge zbog kojih je Šabac svrstan među deset najboljih mikro gradova za privlačenje direktnih stranih investicija i dodao da je naročito ponosan što je i Savapark jedan od razloga za dobijanje nagrade.

-Ponosan sam na činjenicu da ovo nije samo nagrada za strane investicije nego nagrada za organizaciju života u jednom gradu. To je kompleksan i kategorijski pristup u ocenjivanju i mi smo se dobro kvalifikovali, ocenio je gradonačelnik Šapca i rekao da je plan da u sledeće četiri godine u ovom gradu nezaposlen bude samo onaj ko ne želi da radi.
On očekuje da će izgradnja auto-puta učiniti šabačku industrijksu zonu najboljim na Balkanu za velike investicije i rekao da se život u Šapcu uređuje sa posebnom pažnjom prema zaštiti životne sredine, kulturi i obrazovanju.

-Grad sa ovakvim priznanjem ima obavezu da se razvija dalje. Auto-put će proći kroz Šabac i prolaziće kroz Industrijsku zonu koja je najveća na Balkanu i biće jedno od najboljih mesta za velike investicije. Da bi se to desilo mi moramo da budemo grad koji će da primi nove građane i za to imamo plan. Imamo plan za širenje grada, a jedan od ključnih delova tog plana je odnos prema životnoj sredini vodeći računa da razvoj bude održiv. Veliki prjekat Savapark – nova pluća grada, dodatno pošumljvanje, novi javni prevoz na svakih 20 minuta po najpovoljnijim cenama, ekološki prevoz bez subvencija iz budžeta. Termoizolacija stambenih grada, besplatno priključenje na toplovodnu mrežu, i plan za 12000 domaćinstava da se priključe na gas. Odvajamo sve više novca za kvalitetno merenje vazduha. Uskoro će i komunalno preduzeće prvo početi reciklažu uz novčane stimulacije građana koji počnu recikliranje. Insistiraćemo da ostane sedam odsto iz budžeta za kulturu. Imamo projekat za škole u jednoj smeni, već smo pet škola prebacili u jednosmenski sistem rada. Ovo je otvorena i transparenta lokalna samouprava, što su potvrdila brojna priznanja a značajan je i sistem Finansijskog upravljanja i kontrole koje je Šabac uveo, podvukao je gradonačelnik.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa