18. februar 2020.18. feb 2020.
Srpski izlagači imali zapažen nastup na sajmu Fruit Logistica u Berlinu

Srpski izlagači imali zapažen nastup na sajmu Fruit Logistica u Berlinu

U Berlinu je tradicionalno održan trodnevni internacionalni sajam u industriji svežeg voća i povrća „Fruit Logistica“. Iako je ove godine polovina kineskih izlagača otkazala učešće zbog posebnih mera predostrožnosti koje su organizatori uveli zbog aktuelnog „korona virusa“ ove godine sajam je okupio rekordno najveći broj izlagača i posetilaca iz preko 93 zemalja sveta.

Pored raskošnih štandova kojima se izlagači trude koji će privući veću pažnju, organizatori da posetiocima pruže i kvalitetan sadržaj na različitim pozornicama gde su predstavljeni događaji poput:
Konferencije „Smart Horticulture Global“ gde se govorilo o integrisanom upravljanju štetočinama, robotici i veštačkoj inteligenciji, zatim „Foruma proizvodnje“, „Laboratorije budućnosti“ gde su se posetioci upoznavali sa inovativnim proizvodima, „Logističkom čvorištu“
gde je govoreno o problemima koji se tiču distributivnih mreža,„Start up danu“ gde su posetioci upoznali TOP 20 poljoprivrednih tehnologija koje razvijaju mlade kompanije iz različitih delova sveta.

Na start up danu u Hali 9 predstavljena je i najmodernija tehnologija u proizvodnji jabuke a koja potiče iz Srbije. Na pozornici koja je okupila mlade kompanije i ključne igrače na svetskoj sceni proizvodnje svežeg voća i povrća.

Predstavnici kompanije Fresh Agriculture Technologies koji dolaze iz Srbije i stoje iza razvoja aplikacije MapMyApple prezentovali su aplikaciju za pomoć u uzgoju jabuke koja ima za cilj da omogući i malim i srednjim proizvođačima jabuke da na pristupačan i brz način dođu do stručnih saveta za obavljanje agro tehničkih radova, da efikasnije upravljaju resursima koji su im na raspolaganju i povećaju prinose i snize troškove proizvodnje koristeći jednostavnu aplikaciju koja uz pomoć tehnologije može da prikupi i obradi mnogo veću količinu informacija u odnosu na čoveka, da prepozna bolest ili štetočinu koja je napala jabuku i u samo par sekundi da adekvatan plan terapije.

Ključna tema koja je obeležila sve događaje na sajmu Fruit Logistica ove godine je „Održivost proizvodnje“ te se u izveštaju „Fruit Logistica 2020 trend report“ nazvanom „Napravi pravu stvar“ naglašava da sve veći broj kompanija traži održive modele snabdevanja koji nalaze rešenje za probleme poput klimatskih promena , a u izveštaju se navodi da prednost na tržištu stiču oni koji obezbede proizvodnju i distribuciju na etičniji i ekološki prihvatljiviji način.


Ono što je posebno interesantno je što su naši osnivači aplikacije najavili da pored prepoznavanja bolesti i štetočina njihova tehnologija će uskoro moći da pruži i ranu predikciju tako da će proizvođači jabuke moći pravovremeno da dobiju informaciju o riziku pojave bolesti i štetočina i plan blagovremene zaštite.

Njihovu tehnologiju testiralo je već preko 2,000 uzgajivača jabuke iz različitih delova sveta ali najviše u Srbiji gde su ovu tehnologiju primenili i veliki proizvođači poput kompanije Delta Agrar, koja ulaže neprekidno u inovacije, pa su tako u svojim voćnjacima prošle sezone radnici počeli sa korišćenjem aplikacije na mobilnom telefonu koja je uvek pri ruci.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa