20. februar 2020.20. feb 2020.
(Foto: kateandco.co.uk)

(Foto: kateandco.co.uk)

Žene i dalje u napovoljnijem položaju u odnosu na muškarce

Diskriminacija na tržištu rada je i dalje veoma prisutna a gotovo svake godine najveći broj pritužbi stiže upravo zbog doživljene diskriminacije prilikom zapošljavanja ili na radu, a žene su i dalje u nepovoljnijem položaju u odnosu na muškarce, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Kako se navodi u saopštenju, Poverenica je u Čačku učestvovala na skupu "Druga šansa za žene koje imaju više od 45 godina u Srbiji", gde je ukazala da podaci iz brojnih izveštaja i istraživanja ukazuju da su žene u nepovoljnijem položaju u odnosu na muškarce u svim oblastima društvenog života.

"O tome svedoče i podaci iz Posebnog izveštaja i istraživanja o diskriminaciji na tržištu rada koji je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti nedavno predao Skupštini Srbije. Prema tim podacima, žene se na tržištu rada već posle 45-te godine smatraju starijima i teže se zapošljavaju, a zaposlenost muškaraca veća je za 13,6 odsto u odnosu na žene. Platni jaz kreće se od devet do 16 odsto, a ženama su mnogo teže dostupna rukovodeća mesta", dodala je ona.
Poverenica je navela da je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iz 2019. u Srbiji je u riziku od siromaštva bilo 24,3 odsto stanovništva, dok su među najugroženijima pripadnici osetljivih društvenih grupa.
Izvor: Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa