21. februar 2020.21. feb 2020.
Šesnaest igraju za 16

Šesnaest igraju za 16

U nedelju startuje četvrto izdanje šabačkog kvalifikacionog turnira u malom fudbalu "Igrajmo za 16" posvećenog 16 radnika Radio televizije Srbije koji su stradali u bombardovanju zgrade ove medijske kuće tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine. Dodatna simbolika je i činjenica da ove godine nastupa tačno 16 ekipa.

Zvanična konferencija povodom početka turnira


-Posle svakog turnira postajemo bolji ljudi, jer ovaj memorijal ima posebnu snagu i značenje za sve nas u organizaciji, ali i sve učesnike. Nigde ne beleži takvu ekspanziju kao u Šapcu i izuzetno nam je drago zbog toga. Kroz kvalifikacije i finalni turnir biće odigrano više od 300 mečeva. Presrećni smo što interesovanje raste, a turnir je koji nema nagradni fond, već čuva sećanje i iskonsko i lepo u sportu - rekao je Svetozar Stanković, član Organizacionog odbora turnira.

Šabačko dopisništvo RTS posebno posmatra baš ovaj turnir, jer je tokom decenija trajanja osetilo svu težinu odabranog poziva.

-Posao novinara je lep, odgovoran, a nekada i opasan. Kolege gube živote samo radeći profesionalni i odgovorno posao i na kraju svega ostane pitanje zbog čega. Dva puta su nas pogađale najveće tragedije i naša obaveza je da uspomena nikada ne nestane, odnosno izbledi. Sport je najbolji brend Srbije, a u svojoj suštini on nosi, ne samo takmičenje, već zajedništvo, optimizam i humanost, a sve to obejdinjuje baš "Igrajmo za 16" - naglašava Tanja Mijailović Dimitrić, urednica šabačkog dopisništva RTS.

Humanost ove godine turnir nosi kroz novčane priloge koji će biti skupljani za pomoć našem malom sugrađaninu Pavlu Panteliću. Kutije za priloge biće postavljene i svako može dati prilog u skladu sa mogućnostima. Bez obzira koliko numerički iznosi, svaki prilog je veliki.

Humanost, sećanje i optimizam glavne poruke turnira


-Baš poslednjeg dana turnira Pavle putuje u Ukrajinu na operaciju. Novačana sredstva su skoro prikupljena, ali nam nedostaje još malo. Unapred hvala svima koji budu pomogli i veliko hvala Sportskom savezu na Saradnji. Pavle će mislima biti uz sve učesnike i posetioce - rekao je otac našeg sugrađanina Bojan Pantelić.

Tehnički organizator u Šapcu je Sportski savez Šapca.

-Ponosan sam što postoji i što raste i turnir u našem gradu. Izueztno cenim novinarsku profesiju, a ovi ljudi su radeći časno svoj posao postali žrtve bezumlja. Njihove smrti su simboli nevinih žrtava i zato je potrebno čuvati sećanje na njih - dodao je predsednik Sportskog saveza Šapca Veselin Vuković.

Nastupa 16 ekipa, a takmičarski dani su naredne četiri nedelje, 23. februar, 1, 8. i 15. mart. Takmičenje po grupama traje tri takmičarska dana u Šabačkoj gimnaziji, a finale je četvrtog dana, kada će biti i utakmice mlađih kategorija OFK Šapca, odnosno dueli ženskih ekipa. Program je svakog od pomenutih dana, od 10 do 19 časova.

-Ne sumnjam da će biti to dobre i neizvesne utakmice, ali rezultat treba da bude sporedan. Želim da turnir bude sportski, da ne bude povreda i da šalje pozitivnu poruku prijateljstva, druženja u čast i sećanje na žrtve - smatra Dragan Nikolić, gradski većnik zadužen za sport.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa