22. februar 2020.22. feb 2020.
Cvaka, cvak nagrizao nehat

Cvaka, cvak nagrizao nehat

Osamdesetih godina, kada je bio na čelu Odeljenja Društvenih delatnosti Opštine Bogatić, Zdravko Jerotić, ugledni društveno-politički radnik i nekadašnji poslanik u Skupštini Srbije iz Mačve, danas penzioner u Bogatiću, sprečio je izvoz više fijakera u Australiju. Fijakeri su, kaže on kupljeni po mačvanskim selima i namenjeni učešću u tradicionalnoj ovdašnjoj kulturno-turističkoj manifestaciji "Hajdučko veče" u okviru koje se organizuje Mačvanska svadba po starim običajima.

Fijakere su smestili u neuslovne šupe Etno parka u Sovljaku, gde su propali zbog nikakvog održavanja. Sada se tradicionalno "Cvaka, cvak po mačvanskoj kaldrmi (nesvakidašnji zvuk koji su proizvodili nakinđureni "vranci" ili dorati koji su vukli fijaker), preselilo u pesmu šabačkih "Starih zvuka", a ponekad neki mladenci požele da se prilikom svadbe u njima provozaju.

Pojavljuju se u "Mačvanskoj svadbi" za "Hajdučko veče" ali su to retki primerci, koje neki zaljubljenici u starine ljubomorno čuvaju i neguju, prestiža i uživanja radi, do čega je žiteljima velike srpske ravnice i danas i te kako stalo.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa