24. februar 2020.24. feb 2020.
Ne mrzi, nemaš izgovor!

Ne mrzi, nemaš izgovor!

Retko ko se nije nekada suočio sa govorom mržnje. Ako niste među njima, drago mi je zbog vas. Ali šta je sa onima koji jesu? „Vi cigani ste prljavi i ne želimo da se kupamo u istom bazenu sa vama“, „u kolicima si a želiš da se baviš nekim sportom? Kako te nije blam?“, „plava si, podrazumeva se onda i da si glupa“. Ovo je mali deo onoga što žrtve govora mržnje svakodnevno slušaju.

Više o govoru mržnje rekao nam je Aleksandar Prica, predsednik asocijacije Duga.Na postavljeno pitanje „Zašto su mladi puni mržnje danas“ odgovor je bio vrlo jasan:
-Ne bih rekao da su samo danas. Možda je to danas vidljivije, zbog društvenih mreža.Oni koji nisu ispunjeni, koji imaju neke frustracije traže metu za svoju mržnju. Jer ne može neko da mrzi nekog iz čista mira samo zato što je drugačije vere, nacije, seksualne orjentacije.

Ne ćuti!
Šta uraditi u slučaju zločina iz mržnje?
• Odmah pozovi policiju 192.
• Ne odgovaraj na uvredljive poruke. Čuvaj ih kao dokaz.
• Prijavi one koji te vređaju.
• Ukoliko znaš da govor ili zločin iz mržnje trpi neko iz tvog okruženja, nemoj ćutati.Veliko pitanje je da li su mladi svesni svojih reči i dela.
-Mislim da nisu svesni. Nasilnici, recimo na društvenim mrežama, često nisu svesni onoga što čine drugima. Nisu svesni jer nema povratne reakcije. Ukoliko vi napadnete nekog u stvarnom, ne u virtuelnom svetu, vi ćete na njegovom licu videti bol, videćete da povrežujute nekog. Putem društvenih mreža to nije moguće.
Kada su žrtve govora mržnje u pianju, ono što je jako bitno, pored same prijave, je i podrška. Veoma često, govor mržnje dovodi i do posledica koje možemo imati. Posledice na naš ceo život.

Svaki oblik nasilja treba prijaviti. Jer nasilnik neće prestati.
Željana Pantelić

Najnoviji broj

24. jun 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa