24. februar 2020.24. feb 2020.
Otvoren konkurs za stipendije za mlade naučnice u oblasti prirodnih nauka

Otvoren konkurs za stipendije za mlade naučnice u oblasti prirodnih nauka

(Beta) - Mlade žene u Srbiji, koje se bave naučno-istraživačkim radom u oblasti prirodnih nauka, mogu da do 31. marta konkurišu za nacionalne stipendije u okviru programa Loreal - UNESCO "Za žene u nauci" (L’Oréal - UNESCO For Women in Science), saopšteno je danas iz programa "Za žene u nauci".

U okviru jubilarnog desetog ciklusa ovog programa u Srbiji, najtalentovanijim naučnicama biće dodeljene tri stipendije, svaka u iznosu od po 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, navedeno je u saopštenju.

Podseća se da za stipendije "Za žene u nauci" mogu da konkurišu naučnice koje se bave istraživanjima u oblasti prirodnih nauka, imaju do 35 godina i upisane su na doktorske studije ili su ih već završile.

Prijave se podnose elektronskim putem, a na veb sajtu www.zeneunauci.co.rs moguće je naći detaljnije informacije o samom program i načinu prijavljivanja.

Program nacionalnih stipendija deo je velikog globalnog programa Loreall – UNESCO "Za žene u nauci" koji kroz različite vidove podrške prepoznaje potencijal žena u svetu nauke i nastoji da promoviše njihovu ulogu u društvu i doprinos naučnom napretku.

Trenutno postoji u više od 50 zemalja širom sveta, a u Srbiji je pokrenut 2010. godine i realizuje se u partnerstvu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Nacionalne Komisije za UNESCO i kompanije Loreal Balkan.

Svake godine stipendije se dodeljuju sa ciljem daljeg naučnog i profesionalnog usavršavanja mladih naučnica, pružajući im podršku da, u trenutku koji je možda preloman za njihovu naučnu karijeru, unaprede svoj rad i nastave da se bave naukom u Srbiji.

Učešćem u ovom programu, ovim talentovanim i posvećenim ženama, omogućen je i pristup međunarodnoj zajednici žena u nauci.

Kroz program u Srbiji do sada za svoj naučno istraživački rad stipendirano 26 srpskih naučnica, u ukupnom iznosu većem od 15 miliona dinara.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa