27. februar 2020.27. feb 2020.
N1

N1

Stojanović: Šabac primer kako može drugačije, Zelenović političar novog kova

Istoričarka Dubravka Stojanović je izjavila je da je dobra i važna odluka da se u Šapcu izađe na lokalne izbore jer je taj grad primer kako se može drugačije, a i zbog toga što slobodne opštine treba da budu uporišne tačke iz kojih će se organizovati budući otpor.

"Užasno je, na primer, važno što je Zelenović svoje građane učio da za svoje interese glasaju na referendumima. To je suštinski rad na demokratizaciji društva, da ljudi shvate da oni odlučuju i da su spremni da snose odgovornost. I da to postane model za suštinsku promenu u celoj zemlji", rekla je Stojanović za novi broj nedeljnika Vreme.

Kako je objasnila, "stvarno nije dovoljno samo da se zameni vlast", već "treba pokazati da se može drugačije".

"Sada sve što je urađeno predati na tacni, vrlo je neozbiljno", istakla je Stojanović.

Ona je rekla da je "poslednjih godina politički najvažnije to što se Srbiji dogodilo - Nebojša Zelenović".

"To je čovek potpuno novog političkog kova, on misli racionalno, on misli šta je najbolje za njegov grad i na koji način to postići", rekla je Stojanović.

Ona je navela da je bojkot izbora "naravno legitiman način političke borbe", ali misli da se "ovom bojkotu pristupilo neozbiljno, i to dok Srbija klizi u diktaturu".

Kako je rekla, vidi se da se "uopšte nije razmišljalo o tome kako pristupiti lokalnim, a kako parlamentarnim izborima, odnosno da nije bilo nikakve ozbiljne strategije od početka".

"I još gore. Izgleda da se razmišljalo vrlo centralizovano i da se uopšte nije razmišljalo o stanju van Beograda, o ljudima koji su se za svoju slobodu već izborili u slobodnim opštinama. To je veoma loš podatak o opoziciji", rekla je Stojanovi
Beta

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa