28. februar 2020.28. feb 2020.
Dom šabačkog sporta - tek je početak

Dom šabačkog sporta - tek je početak

Rekonstruisani objekat Sokolskog doma, popularne "Sokolane" ili "Partizana" svečano je otvorena danas, a umesto presecanja vrpce, zvanični početak rada jednog od najstarijih sportskih objekata u gradu, označila je plesna tačka mališana iz vrtića "Mladost". Uz njihov nastup, svoje umeće prezentovali su kroz koreografije drugari iz vrtića "Bambi", odnosno članovi plesnog studija "Riva".

Rekonstrukcija zajedničkim sredstvima grada Šapca i Evropske unije trajale je oko godinu dana, a više godina je trajao proces oko utvrđivanja imovinsko pravnih odnosa pre nego je već ruviniran objekat postao vlasništvo Grada.



-Ovo je tek početak, ovo je nulta tačka od koje počinje proces uređenja i unapređenja sportske infrastrukture u našem gradu. Kada se završi jedan posao, odmah razmišljamo o drugom. Srećan sam i ponosan što je proces završen. Sledi uskoro tender i za rekonstrukciju spoljašnjeg terena, a već na leto planiramo organizaciju tradicionalnog turnira u malom fudbalu za Vidovdan. Hvala veliki Evropskoj uniji koja prepoznala značaj projekta - rekao je Draga Nikolić, član Gradskog veća zadužen za sport.

Program otvaranja započeo je svečanim intoniranjem himne "Bože pravde" u izvođenju hora Muzičke škole "Mihailo Vukdragović".



-Himna u ovakvom objektu, sa galerije, zvuči moćno i čarobno, mislim da su to svi mogli osetiti. Ponosan sam što imamo priliku da otvorimo objekat koji mnoge Šapčane vezuje za mladost, a istovremeno želimo da i sadašnja mladost ovde započne svoj put uspeha, radosti i stvori uspomene koje će prenositi budućim naraštajima. U sportu je pravilo da se ne živi od stare slave, već se stalno gleda ka budućnosti, tako i mi želimo da nastavimo da stvaramo osnove za budućnost našeg grada da se razvija, raduje i bude ponosna na svoj grad - istakao je predsednik Skupštine grada u obraćanju na otvaranju Sokolskog doma.

Rukometni klub "Metaloplastika" počeo je svoj život baš na tom mestu, ondašnjem "Partizanu" i to je bilo i prvo ime slavnog šabačkog rukometnog kluba.



-Moramo da se vratimo u šestu i sedmu deceniju prošlog veka i setimo se koliko smo se okupljali ovde, trčali, trenirali, družili se baš u "Sokolani" i "Partizanu", svako ima neko sećanje na te dane i sada je srce puno kada vidimo da postoje svi uslovi da neka nova šabačka deca otpočnu svoje priče iz "Sokolane" - istakao je osvajač prve olimpijske medalje za Šabac i nekadašnji rukometaš "Metaloplastike" Petar Fajfrić.

O večnom spoju rukometa i "Partizana", ali i neraskidivoj vezi šabačkog sporta i ovog objekta govorio je predsednik Sportskog saveza Šapca, aktuelni trener "Metaloplastike" i takođe svetki, evropski šampion i osvajač olimpijskog odličja Veselin Vuković.

-Mnogi mlađi nisu znali na šta mislim kada pomenem "Partizan". Rekao sam da je to teren na stotinak metara od Gimnazije, gde sada trenira Metaloplastika, a sada imamo priliku da ih dovedemo i ponosno predstavimo divno mesto gde se šabački sport razvijao. Pričamo o početku šabačkog rukometa ovde, ali to nije dovoljno, ovde su počeli mnogi sportovi, manje popularni, ali opet olimpijski, vrhunski, gde je Šabac ostvario velike rezultate: stoni tenis, rvanje, trenirao se boks, karate. Otvaranjem objekta omogućili smo mnogim klubovima besplatne termine za trening, svoje vreme imaće i plesni, balektski studio, mališani. Ovo je dom šabačke mladosti i šabačkog sporta - rekao je Vuković.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa