10. mart 2020.10. mar 2020.
Deset zanimanja u kojima žene preuzimaju dominaciju

Deset zanimanja u kojima žene preuzimaju dominaciju

Novi izveštaj društvene mreže Linkedln pokazuje neke pozitivne nagoveštaje o odnosu žena i muškraca kada je posao u pitanju. Tako, prema analizi profila na 568 zanimanja, zapošljavanje u 23 sektora prešlo je muškaraca na žene u poslednjih pet godina.

Posao koji je imao najveći dobitak kod novih zaposlenih je uloga menadžera u maloprodaji. U 2015. godini 47% novih zapošljavanja bile su žene; u 2019. godini 65% novih zapošljavanja bile su žene. Ostali poslovi koji su postigli paritet zapošljavanja uključuju uloge u marketingu, poslovnom okruženju i zdravstvenoj zaštiti.

Broj žena koje se zapošljavaju poboljšao se za 68% zanimanja koja je LinkedIn analizirao. Obrazovanje bi moglo biti glavni faktor zašto se sve više žena zapošljava, kaže Laura Lorenzeti, urednica u LinkedInu.

- Ekonomija je stvorila tačno 10 puta više radnih mesta u sektoru usluga nego u sektoru proizvodnje robe u 2019. godini – kaže Julia Polak, ekonomista rada na tržištu rada ZipRecruiter. Dakle, bila je to vrlo slaba godina za industriju u kojoj dominiraju muškarci, industrija nafte i gasa i veoma jaka godina za industrije u kojima dominiraju žene, kao što su zdravstvena zaštita i obrazovanje.

Stručnjaci ukazuju na nekoliko načina koje mogu poboljšati paritet u procesu zapošljavanja i napredovanja, uključujući veći pristup mentorstvu i sponzorstvu, kao i ograničavanje rodne pristranosti u radu.

Lorenzeti dodaje da će žene koje imaju uspeh javno možda inspirisati druge žene da posao razmatraju za sebe. Kada se više žena pridruži terenu i uspiju, to može imati trajan uticaj na to koja vrsta radnika se podstiče i pozdravlja, da se pridruže određenim profesijama.

Evo najviših poslova na kojima su žene ostvarile najveći uticaj:menadžer korisničke podrške, savetnik za zaštitu životne sredine, specijalista za animaciju, veb dizajner, dizajner, specijalista za javnu politiku, stomatološki tehničar, medicinski radnik, grafički menadžer proizvodnje, menadžer maloprodajnih operacija.

Foto: Kamatica.
Kamatica

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa