10. mart 2020.10. mar 2020.
Besplatan čas mačevanja

Besplatan čas mačevanja

U okviru projekta “Sport dostupan za sve“ mačevalački klub “Cerski junaci 1914“ održao je u sali Sokolskog doma besplatan čas Olimpijskog sporta.

Mačevanje je individualan sport koji se trenira kolektivno. To je sport za sve, bez obzira na sposobnosti na ostvarenje vrhunskih sportskih rezultata. Može se reći da je glavni cilj da se svaki individualac dovede do njegovog prirodnog maksimuma u sportu, kao i da mu se pomogne u fizičkom i psihičkom razvoju ličnosti, kroz bavljenje sportom, a to mačevanje upravo i pruža.

Krajem XIX veka, mačevanje se uz gimnastiku učilo u školama, Bogosloviji, a redovno se vežbalo i na Vojnoj Akademiji. U Beogradu se 20. decembra 1881. god. osniva Beogradsko društvo za gimnastiku i borenje. Priređuju se javni časovi mačevanja uz prisustvo i samog Kralja sa svitom i poznatim imenima javnog života u Beogradu. Borenje ( mačevanje ) se vežba i u ostalim gradovima Srbije, kao i u Sokolskim društvima.

Tradicija se nastavlja, nakon jednog veka, šabački mačevaoci ponovo treniraju u Sokolskom domu. Mačevanje je danas moderan Olimpijski sport, koji koristi elektronsku tehnologiju za registraciju pogodaka.

- Klub “Cerski junaci 1914“ zahvaljuje se Ljiljani Živanić Petrović, dr Zoranu Verkiću, Slavici Bursać, Trifunu Drobnjaku i Vanji Petrović, što su učestvovali na prvom času mačevanja, u obnovljenom Sokolskom domu - izjavio je predsednik kluba Božidar Jezdimirović.
Mačevalački klub "Cerski junaci 1914"

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa