19. mart 2020.19. mar 2020.
foto: RTV

foto: RTV

Znak pitanja iznad plamena

Zbog pandemije koronavirusa Evropsko prvenstvo u fudbalu je odloženo za godinu dana, kontitnetalni i planetarni šampionati su ili odloženi već ili je velika verovatnoća da će se to dogoditi u različitim sportovima, otkazana je većina kvalifikacionih takmičenja, a iako se spekuliše da mora biti promena i po pitanju Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u prestonici Japana, organizatori ostaju pri stavu da nema potrebe za bilo kakvim promenama.

foto: Vijesti


Međunarodni olimpijski komitet (MOK) na nedavnom video sastanku razmotrio je različita rešnjenja, ali za sada Igre ostaju u prvobitnom terminu, uz odluku da konačna odluka bude donsena u maju. Postojao je i predlog da, zbog koronavirusa, budu Igre bez publike, ali je to odmah isključeno kao opcije, jer bi uništilo smisao Igara, a organizatorima znalajno umanjilo prihode. Veličina događaja gotovo do nivo nemogućnosti otežava opciju odlaganja, te je možda i otkazivanje u tom slučaju realnije, no svakako su velika sredstva uložena već i to bi dodatno otežalo situaciju za domaćine.

Organizatori u Tokiju nemaju dilemu da Igre treba da budu priređene od 24. jula do 9. avgusta kako je i predviđeno, naglašavaju da se oni spremaju ranije utvrđenim tempom, a premijer Carevine Japan Šinzo Abe istakao je da su "Igre pobeda ljudi nad virusom".

Maskote Igara


Naravno, postoji još jedna zainteresovana strana, sportisti kao i činjenica da su mnogi kvalifikacioni turniri otkazani i upitno je hoće li biti vremena da se organizuju kasnije. Upitno je i koliko će sportisti biti spremni da putuju ukoliko virus ne bude pod punom kontrolom, a ankete u glavnom gradu "zemlje izlazećeg sunca" govore da sve više građana je rezervisano ili se protivi Igrama ovog leta.

Olimpijski plamen je upaljen u drevnoj Olimpiji i krenuo je na, nešto drugačije organizovan put ka Tokiju, uz ograničenje broja navijača koji ga mogu dočekati i ispratiti.

Ostaje nada da, do pre nekoliko nedelje, leto puno sportskih doagađaja, a sada već značajno okrnjeno, neće ostati i bez najstarijeg i najmasovnijeg sportskog događaja.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa