22. mart 2020.22. mar 2020.
foto: Krstarica

foto: Krstarica

Olakšice za spas radnih mesta

Ekonomisti smatraju da bi odlaganje poreskih obaveza preduzećima, usled pandemije virusa korona, mogla biti uslovljena time da firme zadrže zaposlene na nivou koji je postojao pre pojave epidemije. Za ublažavanje ekonomskih posledica na privredu, mere države trebalo da budu fokusirane na privredu i građane koji su najviše pogođeni epidemijom, smatraju autori najnovijeg broja Kvartalnog monitora, u izdanju Ekonomskog fakulteta u Beogradu i Fondacije za razvoj ekonomske nauke (FREN).

"Odobravanje privremenih poreskih olakšica i oslobađanja za preduzeća u delatnostima koja su posebno pogođene epidemijom, kao što su hotelijerska preduzeća i preduzeća koja se bave prevozom roba i putnika bi doprinelo da ova preduzeća premoste problem likvidnosti do početka opravka privrede", navodi se u saopštenju.
Takve olakšice bi mogle, smatraju, da obuhvataju oslobađanje od poreza na imovinu u periodu trajanja epidemije preduzeća iz oblasti hotelijerstva, odlaganje plaćanja poreza na zarade i socijalnih doprinosa za zaposlene koji nisu radili u periodu epidemije.

Država bi mogla, dodaju, da formira fond iz koga bi odobravala vanrednu socijalnu pomoć radnicima koji su usled epidemije prestali da dolaze na posao.

Kada je reč o ekonomskim prognozama, smatraju da ukoliko bi se epidemija virusa korona završila tokom prve polovine godine, očekuju da bi BDP države u celoj godini mogao da ostvari rast od oko dva odsto umesto planiranih četiri procenta. Godišnji rast od dva procenta, smatraju, bio bi rezultat usporavanja privrede u prvom kvartalu, snažnog pada u drugom kvartalu i relativno snažnog oporavka u drugoj polovini ove godine.
Kamatica

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa