23. mart 2020.23. mar 2020.
Đorđević: Uskoro predstavljanje modela za isplatu penzija i socijalne pomoći

Đorđević: Uskoro predstavljanje modela za isplatu penzija i socijalne pomoći

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević najavio da će se danas sasatati sa direktorima Pošte Srbije, Poštanske štedionice i predstavnicima kabineta premijerke Srbije kako bi se našao optimalan model za isplatu socijalnih davanja i penzija.

"Sve će biti rešeno. Imamo par modela koji će biti predstavljeni Vladi Srbije i Kriznom štabu i oni će reći koji model će se primeniti", rekao je Đorđević za TV Pink, ali nije govorio o detaljima.

On je istakao da će penzioneri i građani koji primaju novčanu socijalnu pomoć doći do svog novca na najbezbedniji način.

"Od danas je organizovano i da Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) elektronskim putem prima prijave na evidenciju svih onih koji su ostali bez posla, kako bi mogli da ostvare pravo na naknadu u slučaju nezaposlenosti", rekao je Đorđević.

Kazao je da će nakon početka rada tog servisa biti jasnije koliko je ljudi otpušteno, a u sve će imati uvid i Inspektorat za rad, bez obzira na to što već stižu prijave radnika koji su otpušteni zbog situacije izazvane epidemijom korona virusa.

"Inspektorat će proveravati gde i ko otpušta radnike i ukoliko nije u skladu sa zakonom preduzimaće zakonom propisane mere protiv poslodavaca", rekao je Đorđević.

On je ukazao da postoji zakonski način da se obim posla redukuje zbog situacije, a da istovremeno radnici ostvaruju svoja prava, poput plaćenog odsustva, rada od kuće.

"Sigurno je da radnici ne mogu da budu poslati na neplaćeno, ukoliko nisu saglasni sa tim", istakao je Đorđević i dodao da i ugovori o prekidu rada koje imaju zaposleni na privremenim i povremenim poslovima moraju da budu sporazumni.

Ministar je apelovao i na sve koji su u samoizolaciji od nadležnih službi traže rešenje o tome, kako bi imali pravnu osnovu za izostanak sa posla, odnosno dokaz da to nisu uradili samoinicijativno i da bi u slučaju radnog spora sa poslodavcima imali dokaz da nisu zloupotrebili situaciju.

Dodao je i da će svim borcima i ratnim vojnim invalidima biti isplaćene razlike za pomoć za mart, istakavši da para ima, a čekaju se podaci iz lokalnih samouprava.

Ponovio je i da na svaka tri sata dobija izveštaj iz svih gerontoloških centara o stanju u domovima za stare, odnosno da li ima slučajeva zaraženih korona virusom.

"Bitno je da za sada nemamo nijednog zaraženog", kazao je Đorđević.

Izvor Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa