24. mart 2020.24. mar 2020.
Kon: Brojevi upozoravajući ali nisu strašni

Kon: Brojevi upozoravajući ali nisu strašni

Epidemiolog Predrag Kon ocenio je danas da su brojevi potvrdjenih slučajeva infekcije korona virusom u Srbiji upozoravajući ali i dodao da "još uvek nisu strašni".

On je na redovnoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da imamo porast broja zaraženih koji nije tako nagao da ne može da se njime rukovodi.

"Mi smo u 19. danu a imamo troje umrlih od kojih je dvoje imalo tegobe ili puno godina a što se tiče žene koja je umrla a nije imala prethodna oboljenja, verovatno je nešto što nema direktne veze sa infekcijom ali to možemo samo da teoretišemo", kazao je Kon.

Dodao je da i po podacima iz drugih zemalja, najveći deo inficiranih čine stariji od 50 godina, a da oni najstariji doživljavaju najteže forme bolesti i smrt.

"Mladji ako i dospeju na respirator uglavnom to preguraju mada ne kažem da neće biti pojedinačnih slučajeva", rekao je Kon.

On je najavio da novi agresivni pristup u suočavanju sa epidemijom podrazumeva da će svi ukućani nekog ko je bio pozitivan na korona virus a u kućnoj izolaciji, biti testirani.

"Strateška promena je nešto što je potpuno poznato u epidemiologiji. Sada idemo na totalnu izolaciju, ako je do sada bila kućna izoalcija nekog ko je bio pozitivan i da se striktno sprovodila tu ne bi bilo problema. Novo je da će svi ukućani i kontakti biti testirani, do sada smo pratili ako se pojavi simptom i to smo smatrali verovatnim slučajem. Sve to daće rezultate", kazao je Kon.

Zamenica direktora Infektivne klinike u Beogradu Ivana Milošević apelovala je na gradjane da ne uzimaju na svoju ruku lekove za koje se tvrdi da su efikasni u lečenju korona virusa.

Ona je dodala da su i u Kini stradali mahom stariji ljudi sa pridruženim boelstima.

"Naravno da postoje izuzeci, mi smo svedoci toga. Bolest uvek može da iznenadi", kazala je zamenica direktora Infektivne klinike.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević kazala je da je suština novog pristupa da se traga za virusom i da se ne dozvoli da iz osobe koja trenutno ima infekciju predje na novu, osetljivu osobu.

"Virus jedino može da se razvija u našem organizimu, mi mu pružamo sve uslove za opstanak", kazala je ona i pozvala gradjane da se uzdržavaju od kontakata.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa