25. mart 2020.25. mar 2020.
U Šapcu bez zaraženih, spremaju se prostori za prijem lakših slučajeva

U Šapcu bez zaraženih, spremaju se prostori za prijem lakših slučajeva

Najvažnija vest sa sednice Zdravstvenog tima Štaba za vanredne situacije je da na teritoriji našeg grada nije zabeležen nijedan registrovani slučaj pozitivan na koronavirus.

Posle sastanka Zdravstvenog tima, komandant Štaba za vanredne situacije Nebojša Zelenović je rekao da se grad Šabac sprema za prijem lakših pacijenata zaraženih koronavirusom i dodao da je Zdravstveni tim predložio tri prostora.

-Prvi prostor je sportska hala Zorka, drugi je sala Šabačke gimnazije, a treći je sala Ekonomske škole "Stana Milanović". Zdravstveni tim je dao preporuku i u toku dana videćemo za sve objekte. U sledećim danima ćemo ući u pripremu tih objekata, kao objekata A, B i C za dalje postupanje- naglasio je Zelenović.

On je dodao da je tim povodom upućen zahtev Ministarstvu odbrane za 300 ležajeva, kako bi u prostoru koji je predviđen za smeštaj lakših vidova Kovida 19 mogli što pre da se organizuju, i da se u vezi s tim očekuje vrlo brzo odgovor.

- U ovom trenutku još nemamo tačna uputstva koja se tiču smeštaja pozitivnih na koronavirus. Ono što za sada znamo to je da će se sa masovnim testiranjima krenuti u sredinama koje su u centru zaraze, a to je Beograd. Očekujemo da će u sledećim danima broj zaraženih da raste i u ostalim sredinama i mi se pripremamo preventivno. Isplanirali smo najgori scenario koji može da se desi po grad Šabac. Po tom scenariju, oni koji su najteži ići će u Beograd u zdravstvene ustanove, sledeći najteži pacijenti dolaze u šabačku bolnicu, a oni sa slabim oblicima se smeštaju u sportsku halu u Šapcu - istakao je Zelenović.

Prema njegovim rečima, zdravstveni tim očekuje i procedure koje treba da stignu iz Ministarstva zdravlja vezane za masovno testiranje za koronavirus.

- Utvrđeni su objekti, način na koji se ti protokoli odbijaju, ali detalje očekujemo od Ministarstva zdravlja. Pojavila se i potreba za jednim rentgen aparatom za Dom zdravlja u Šapcu i to moramo da rešimo - dodao je Zelenović.

On je rekao da će kroz sistem javnog prevoza u Šapcu biti iskorišćen da se obezbedi dolazak i odlazak zdravstvenih radnika na i sa posla.

Komandant Štaba za vanredne situacije u Šapcu je naglasio da je osam osoba u uhapšeno zbog kršenja samoizolacije i da je protiv njih pokrenut krivični postupak.

- Imamo 1.145 osoba koje se nalaze u sistemu samoizolacije i oni se na dnevnom nivou kontrolišu na dva načina. Pozivaju se iz kol centra Ministarstva unutrašnjih poslova, i tako što se odlazi u lične posete na kućne adrese. Apelujem na sve naše sugrađane koji su u sistemu samoizolacije da poštju mere koje su propisane, jer time čuvaju svoje zdravlje, zdravlje svojih najmilijih, ali i zdravlje svih građana koji žive na teritoriji grada Šapca. Dogovoreno je da tokom dana predstavnici medija zajedno sa policijskom kontrolom u tačno ciljane posete kućne adrese koje će mediji moći da snime kako bismo se uverili da su ti ljudi u samoizolaciji - rekao je Zelenović.

Na kraju je dodao da grad sprovodi sve mere dezinfekcije i da su obezbeđene zaštitne maske koje se dele po sistemu koji je utvrđen.

-Mi za sada nemamo nijedan reistrovan slučaj, pripamomo se za to kao da će se desiti i želimo da isključimo svaki rizik i imamo razrađeni plan za svaki dan što se tiče prevencije.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa