26. mart 2020.26. mar 2020.
Nula049

Nula049

Šteta zbog mraza na voću od 40 do 50 miliona evra

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović rekao je da će šteta koju će mraz prouzrokovati voću biti od 40 do 50 miliona evra.

On je rekao da je kajsija promrzla 95 odsto zbog temperatura i do minus šest stepeni izmedju 22. i 23. marta. Zasadi ovog voća najveći su u Vojvodini, u Podunavlju na području izmedju Beograda i Smedereva i u okolini Čačka.

Keserović je rekao da je zbog frontalnog hladnog talasa kajsija propala i u voćnjacima na nekoliko stotina metara nadmorske visine.

Niska temperatura je uništila, kako je rekao, 60 do 70 odsto breskve i rane šljive, zatim značajno trešnje, dok su jabuke i višnje otpornije i šteta će biti minimalna.

On je rekao da je pre dolaska hladnog talasa upozorio vlasnike voćnjaka da preduzmu neke mere i da ako nemaju mašine frost baster (mrazolovce) koje u voćnjak ubacuju topao vazduh, bar zadimljavaju voćnjak paljenjem bala slame.

Keserović je rekao da je zaštita moguća i orošavanjem iz helihoptera ali je skupa za male voćnjake. Kasni mrazevi su, prema njegovim rečima, mogući i u prvoj dekadi aprila, a od 2012. godine nisu preskočili nijedno proleće.
Beta

Najnoviji broj

21. januar 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa