Berza

  • aero 900 ▲ 3,69%
  • ikrbg 70 ▲ 40,00%
  • jesv 6.002 ▼ -7,66%
  • niis 605 ▲ 1,00%
  • rso16142 114,63 ▼ -0,90%
  • stotn 125 ⚫ 0,00%
(27. mart 2020.)
Zavod za javno zdravlje Šabac

Ostanite fizički aktivni tokom samoizolacije

Ostanite fizički aktivni tokom samoizolacije
Svetska zdravstvena organizacija je u cilju zaštite mentalnog i fizičkog zdravlja osoba koje se nalaze u samoizolaciji pripremila set vežbi u trajanju od 150 minuta umerenog intenziteta ili 75 minuta fizičkih aktivnosti jakog intenziteta nedeljno, ili kombinaciju obe vrste vežbi. Ove preporuke za vežbanje se mogu postići i kod kuće, bez posebne opreme i u uslovima ograničenog prostora.Evo nekoliko saveta kako da ostanete aktivni i smanjite boravak u sedećem položaju dok ste u uslovima samoizolacije:

Tokom dana pravite kratke pauze. Kratki oblici fizičkih aktivnosti mogu vam pomoći da ostanete vitalni u uslovima samoizolacije. Aktivnosti koje se preporučuju su:ples, igranje sa decom , čišćenje domaćinstva, bavljenje baštovanstvom.

Pratite on line časove vežbanja.Mnogi od ovih časova su besplatni i mogu se naći na Youtube kanalu ili na adresi:WHO Regionalofficefor Europe,http://www.euro.who.int/en/health-topics/health-emergencies/coronavirus-covid-19/novel-coronavirus-2019-ncov-technical-guidance/stay-physically-active-during-self-quarantine.Ako nemate iskustva, sve vežbe radite u skladu sa svojim zdravstvenim i fizičkim mogućnostima.

Hodajte čak i ako ste ograničeni na mali prostor. Hodanje u mestu vam može pomoći da ostanete aktivni.Ako imate telefonski poziv stojte ili hodajte u mestu dok razgovarate.Ako planirate da vežbate na otvorenom prostoru vodite računa da morate biti udaljeni bar 2 m od druge osobe.


Ustajte, smanjite vreme sedenja kad god je to moguće.Preporuka je da prekinete sedenje ili ležanje na svakih 30 min.Pokušajte da sve što možete od svakodnevnih aktivnosti radite u stojećem položaju.

Opustite se i meditirajte. Meditacija i vežbe disanja mogu vam pomoći da ostanete smireni i opušteni.

Za optimalno zdravlje veoma je važna ishrana i hidratacija organizma.SZO preporučuje vodu umesto drugih napitaka koji imaju dodat šećer (sokovi). Ograničite upotrebu alkoholnih pića. Trudite se da vam ishrana bude raznovrsna i ograničite unos soli, šećera i masti. Preferirajte integralne žitarice u ishrani.


Izvor: WHO RegionalofficeforEurope, Stay physically active during self-http://www.euro.who.int/en/health-topics/health-emergencies/coronavirus-covid-19/novel-coronavirus-2019-ncov-technical-guidance/stay-physically-active-during-self-quarantine (pretraženo 26.03.2020)

Najnoviji broj

28. maj 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa