27. mart 2020.27. mar 2020.
Prvi slučaj virusa u Šapcu

Prvi slučaj virusa u Šapcu

Muškarac rođen 1958. godine, iz Šapca, prvi je registrovan slučaj kovida 19 na teritoriji Mačvanskog okruga i nažalost prva osoba koja je preminula od ovog virusa na području okruga kojem pripadamo. Kako je navedeno na konferenciji za medije Zavoda za javno zdravlje Šabac (ZZJZ), preminula osoba je imala više zdravstvenih problema, dijabetes, hipertenziiju, gojaznost. Nije bio u inostranstvu.

Iako se nije uklapao u definiciju slučaja, preminuli je prve tegobe imao 23. marata, zatim se 24. marta javio u Kovid ambulantu sa povišenom telesnom temperaturom, zatim je pušten je na kućno lečenje sa savetima, uz preporuku da se javi ukoliko ne bude poboljšanja. Posle pogoršanja stanja 25. marta primljen u Opštu bolnicu na Infektivno odeljenje, gde je postupano po uputima u situaciji kada postoji sumnja u korona virus.

-Trenutno istražujemo najbliže kontakte preminulog počev od 20. marta. Sanitarna inspekcija će napisati rešenje svima njima za kućnu izolaciju od 14 dana. Testiraćemo samo one koji imaju respiratornu infekciju, tako je po sadašnjem algoritmu- izjavila je Dr Dragagana Radojičić,spec. epidemiologije, načelnica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti i iznela statistiku za Mačvanski okrug:

-U Mačavanskom okrugu do sada su 1.449 osobe pod zdravstvenim nadzorom od 28. februara, 50 je izašlo iz zdravstvenog nadzora, uzet je 31 uzorak za kontrolu, 17 hospitalizovano, 14 u kućnoj izloaciji, a jedan pacijent je bio pozitivan, onaj koji je pre dva dana preminuo u opštoj bolnici.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa