27. mart 2020.27. mar 2020.
Potvrđen 71 novi slućaj, ukupno 528 zaraženih

Potvrđen 71 novi slućaj, ukupno 528 zaraženih

U Srbiji je u prethodna 24 časa testirano još 259 osoba na prisustvo korona virusa a pozitivni rezultat potvrđen je kod 71 osobe tako da je ukupan broj potvrđenih slučajeva 528, izjavila je zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević.

Ona je na redovnoj konferenciji za novinare o situaciji s epidemijom korona virusa rekla da je od 71 novog pacijenta, njih 48 hospitalizovano kao i da je broj umrlih u vezi sa tim virusom porastao na osmoro.

Navela je i da se na respiratorima trenutno nalazi 45 pacijenata, od kojih 11 na Infektivnoj klinici u Beogradu, troje u KC Niš, petoro u kliničkim centrima u Kragujevcu i Novom Sadu, devetoro u KBC "Dragiša Mišović", jedan na Klinici za pulmologiju u Beogradu i 11-oro nu staroj zgradi hirurgije u Nišu.

Navodeći da je trenutno broj infekcija stabilan, ona je kazala da je od ukupnog broja hospitalizovanih koji su bili pozitivni na korona virus, njih 42 onačeno kao zdravo i otpušteno iz bolnica jer su imali dvostruki negativan nalaz na prisustvo virusa.

Dodala je da smrtnost u Srbiji od infekcije korona virusom trenutno iznosi 1,52 odsto kao i da je po podacima od juče, najviše slučajeva potvrđeno u Beogradu - 219, Valjevu 45 i Ćupriji 41.

Navela je i da je dosadašnja struktura oboljenja pokazala pravilo da niko nije bezbedan.

"To je novi virus i svi smo osetljivi jer nismo ranije došli u dodir s njim. Imamo i trudnice, i novorođenčad i starije od 90 godina ali najčešće oboljevaju, a posebno najčešće komplikacije imaju osobe sa hroničnim oboljenjima i imunodeficijentnim stanjima", navela je zamenica direktora Instituta Batut.

Dodala je da je kod više od 90 odsto pacijenata potvrđeno prisustvo makar još jednog hroničnog oboljenja, poput šećerne bolesti i kardiovaskularnih oboljenja, a često i jednog i drugog.
Beta

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa