29. mart 2020.29. mar 2020.
Više od 50 osoba u Srbiji preležalo infekciju korona virusom

Više od 50 osoba u Srbiji preležalo infekciju korona virusom

Više od 50 inficiranih korona virusom u Srbiji preležalo je bolest pošto su na dva testa bili negativni na prisustvo virusa, izjavila je danas Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović - Batut".


Ona je u Beogradu, na redovnoj konferenciji za novinare u vezi sa epidemijom virusa, potvrdila da je prvi pacijent u Srbiji kod koga je potvrdjeno prisustvo korona virusa otpušten iz bolnice kao i da je najmlađi pacijent koji je bio na respiratoru skinut sa veštačkog disanja.

Upitana zašto pojedine osobe na Infektivnoj klinici u Beogradu čekaju i do pet dana na rezultate testova pri čemu se navodno nalaze sa onima koji su pozitivni na korona virus, ona je kazala da je trijaža u toj zdravstvenoj ustanovi takva da se ne dozvoljava kontakt osoba koje su pozitivne sa onima koji čekaju na rezultate testova.

"Nemamo registrovanu nijednu situaciju da je neko tako zaražen", kazala je zamenica direktora Instituta Batut.

Odgovarajući na isto pitanje, epidemiolog Predrag Kon kazao je da postoji "zagušenje" ali i dodao da su testovi jedna stvar, a druga da se odradi sve kako bi se dobili rezultati.

"Jeste prenatrpano i bolje ne može, zato se čeka. Jesmo tu u problemu a izlazimo iz njega koliko smo sposobni. Testova imamo dovoljno samo je potrebno da se dobro organizujemo", kazao je Kon.

Govoreći o odnosu Srpske pravoslavne crkve prema preporuci da se izbegavaju pričešća, Kon je rekao da je o tome "struka rekla svoje", a da eventualane zabrane uvodi država.

"Apelujem da je ovo ozbiljna bolest i da je rizik korišenja iste kašičice pri pričešću sigurno mnogo veći nego da se to ne radi", naglasio je Kon.

"Zabrane sa naše strane neće doći, mi dajemo samo preporuke, a zabrane dolaze od vlasti. Treba jasno razgraničiti šta su preporuke, a šta odluke, da mi donosimo odluke bili bismo vlast, a ne struka", kazao je Kon.

Zamenica direktora Instituta "Batut" je navela da medicinska struka kontakte kod pričešća svrstava u "visokorizične".
Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa